Foto: Arhīva foto

Godinot latviešu glezniecības pīlāru un pamatlicēju Jani Rozentālu viņa 150 gadu jubilejā, Rīgas Latviešu biedrība 15. martā rīkos starptautisku konferenci "Janis Rozentāls Rīgas pilsoniskajā sabiedrībā un Rīgas Latviešu biedrībā 1866 – 1916 - 2016", kā arī vairākus citus pasākumus saistībā ar gleznotāja jubileju šā gada 18. martā, portālu "Delfi" informēja Rīgas Latviešu biedrības Reklāmas un informācijas projektu vadītāja Krista Cērmane.

Jaņa Rozentāla dzīves notikumi, personības un profesionālā attīstība un daiļrade bijusi saistīta ar Rīgas Latviešu biedrību, kopš viņš kā jauns students 1888. gadā tuvinājās šai organizācijai. Ilggadīgā sadarbība vainagojās 1910. gadā, kad tapa izcilā, oriģinālā tehnikā darinātā Jaņa Rozentāla freska Rīgas Latviešu biedrības fasādē, kas joprojām rotā biedrības namu, filozofiski atgādinot par mūsu katra personīgām un mūsu valsts vērtībām, un ceļu, kurš mums ejams, lai sasniegtu pilnību.

Konferences "Janis Rozentāls Rīgas pilsoniskajā sabiedrībā un Rīgas Latviešu biedrībā 1866 – 1916 - 2016" svinīga atklāšana un goda viesu uzruna būs 15. martā plkst. 11.00.

Konferencē ar priekšlasījumiem piedalīsies Dr.hist. Toms Ķikuts, Dr.arch. Agrita Tipāne, Dr.art. Edvarda Šmite, Dr.habil.art. Ojārs Spārītis, Mg.hist. Sanita Stinkule, Dr.h.c.philol. Līvija Volkova, Dr.arch. Juris Dambis, Mg.art. Dace Vosa, Jaņa Rozentāla jubilejas gada patronese Anna Žīgure, mākslinieki Igors Dobičins, Jānis Strupulis, Lilija Dinere (Latvija), mākslas zinātniece Veronika Bogdana (Krievija), profesors Anto Leikola (Somija). Konferences Goda patrons ir Rīgas Latviešu biedrības Goda biedrs, akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Rīgas Latviešu biedrība šo konferenci rīko, lai akcentētu Jani Rozentālu ne vien kā izcilu mākslinieku, bet arī kā sava laika dedzīgu sabiedrisku darbinieku, ielūkojoties mākslinieka un senākās latviešu organizācijas - Rīgas Latviešu biedrības attiecībās un sadarbībā.

Dalību starptautiskajā konferencē "Janis Rozentāls Rīgas pilsoniskajā sabiedrībā un Rīgas Latviešu biedrībā 1866-1916-2016" organizatori lūdz pieteikt, reģistrējoties e - pastā: info@rlb.lv līdz 2016. gada 11. martam, norādot dalībnieka vārdu, uzvārdu un organizāciju, ja dalībnieks tādu pārstāv.

Pēc konferences 15. marta vakarā, plkst. 18.00, Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gadu ieskandinās sarīkojums "Dzīve kā palete".

Pasākumā pianista Mārtiņa Zilberta izpildījumā skanēs improvizācijas par latviešu tautasdziesmu tēmām, mākslas zinātniece Inta Pujāte sniegs ieskatu mākslas darbos, kas veltīti Jaņa Rozentala tuvām personībām., stāstījumam un mākslas darbu projekcijām mijoties ar izcilā latviešu gleznotāja vēstuļu lasījumu aktiera Aigara Rozenberga izpildījumā. Sarīkojuma dalībnieki kavēsies atmiņās par Jaņa Rozentāla liktenīgo tikšanos ar somu dziedātāju Elliju Forseli viņas pirmajā koncertā Rīgā mākslas zinātnieces Daces Vosas stāstījumā un operdziedātājas Ingas Šļubovskas, pianista Mārtiņa Zilberta un RLB kamerkora "Austrums" (mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Ārijs Šķepasts) muzikālajā programmā.

Jaņa Rozentāla jubilejas pasākumu kuplinās divas interesantas izstādes – 15. marta sarīkojumu laikā RLB Baltajā zālē būs apskatāma ekspresizstāde "Janis Rozentāls un Rīgas Latviešu biedrība", kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku, savukārt no 15. marta līdz 4. aprīlim kā veltījums Janim Rozentālam RLB Baltajā zālē būs apskatāma RLB sadarbības partnera - Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un mācībspēku darbu izstāde "Sveiciens jubilejā!".

Savukārt 2016. gada 18. martā plkst. 15.00 Rīgas Latviešu biedrība aicina pulcēties Jaņa Rozentāla atdusas vietā Rīgas I Meža kapos, lai piemiņas brīdī atcerētos un godinātu mākslinieku viņa 150. dzimšanas dienā.

Jau ziņots, ka Jaņa Rozentāla jubileja ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā un tiks plaši svinēta gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!