Foto: F64
Saeima ceturtdien, 10. martā, konceptuāli atbalstījusi grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā, ietverot tajā regulējumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību un jaunās piebūves – Nākotnes nama – tapšanu.

Grozījumi nepieciešami, lai projekta virzība notiktu raitāk un to varētu pabeigt līdz Latvijas valsts simtgadei 2018. gada 18. novembrī.

Likumprojekts paredz Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu. Nacionālo interešu objekti ir teritorijas un objekti, kas nepieciešami būtisku sabiedrības interešu nodrošināšanai, dabas resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai. Tāpat likumprojekts papildināts ar muzeja ēkas piebūves – Nākotnes nama – novietojuma plānu.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993. gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940. līdz 1991. gadam, tās priekšvēsturi un sekas.

Muzeja saistība ar Strēlnieku laukumā esošo ēku sākusies 1993. gadā. Tā tolaik stāvējusi tukša, tajā bijuši vien pārpalikumi no PSRS laikā ēkā esošā Sarkano strēlnieku muzeja. Kopš 1999. gada ēka ir Rīgas Domes īpašumā, kas jau tad izteica vēlmi ēku nojaukt un labiekārtot laukumu.

Muzeja sadarbība ar Gunāru Birkertu sākusies jau 2001. gadā, kad pazīstamais arhitekts piedāvājis veidot savu vīziju – veidot baltu piebūvi Grēcinieku ielu pusē, ņemot vērā arī tur esošo dziļo pagrabu.

2006. gadā Okupācijas muzeja ēka un tai piederīgā zeme nokļuva atpakaļ valsts īpašumā. Latvijas Republikas Saeima pieņēma Latvijas Okupācijas muzeja likumu un nodeva ēku muzeja lietošanā.
2007. gadā Ministru Kabinets - tolaik Kalvīša vadībā - lēma par veidu, kā finansēt un realizēt pārbūves projektu. 2008. gadā tika apstiprināts skiču projekts. Ņemot vērā, ka muzejs pieder sabiedriskai organizācijai, pilsētas arhitekts atzinis, ka rekonstrukcijas vajadzībām nav bijis nepieciešams rīkot konkursu.

2008. gadā Rīgas būvvalde skiču projektu apstiprināja. Tad projekts uz kādu laiku apstājies, taču pēcāk rosība atsākusies - uz projekta pamata izveidots arī tehniskais projekts, kas 2015. gada 11. maijā tika iesniegts būvvaldē, taču līdz pat 2016. gada 20. janvārim netika pieņemts nekāds Rīgas pilsētas būvvaldes lēmums, bet arvien tika pagarināts tā pieņemšanas termiņš.

Šā gada 20. janvārī būvvalde pieņēmusi lēmumu noraidīt pērn maijā iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri, par kuru pilsētas arhitekts Gvido Princis izteica negatīvu atzinumu. "Valsts Nekustamie īpašumi" atteikumu ir pārsūdzējuši.

Starp Birkerta ieceres kritizētājiem ir arī pazīstamā arhitekte Zaiga Gaile, kura uzskata, ka iesniegtais projekts ir sliktas kvalitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!