Foto: F64

Rīgas Doma kora skola (attēlā) un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola apvienojoties veidos Nacionālo mākslu vidusskolu (NMV), taču abas skolas ir izlēmušas saglabāt pašreizējo zīmolu, un katra skola turpinās pastāvēt kā NMV administratīvā struktūrvienība.

Kā skaidroja Latvijas Nacionālā kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika, pēc skolu apvienošanās to nosaukumi būs NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skola un NMV Rīgas Doma kora skola.

Rīgas Doma kora skola un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola iemantojušas atzinību kā izcilas kultūrizglītības iestādes, un tās saglabās savu zīmolu, lai nezustu skolu atpazīstamība Latvijā un ārpus tās. Diplomos un citos dokumentos, kā arī prezentācijas materiālos skolām būs iespēja saglabāt savu zīmolu un nosaukumu.

"Skolas nosaukumam jāizceļ Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas nozīme Latvijas kultūrizglītībā. Uzskatu, ka nosaukums NMV atbilst skolu būtībai un uzsver to nozīmīgumu, jo jaundibināmajai skolai ir piešķirts nacionālas skolas statuss. Manā skatījumā NMV būs valsts tiešās pārvaldes iestāde, kas balstīsies uz divām spēcīgām un radošajā ziņā patstāvīgām struktūrvienībām - Rīgas Doma kora skolu un Jaņa Rozentāla Mākslas skolu," pauda Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas direktors Jānis Ziņģītis.

Savukārt Rīgas Doma kora skolas dibinātājs un izglītības metodiķis Jānis Erenštreits uzsver, ka skolu apvienošanas rezultātā ne no kā nav jāatsakās un nekas nav jāatdod, tieši pretēji – skola iegūs papildu iespējas izaugsmei.

"Lai arī no ārpuses Rīgas Doma kora skolas ēka izskatās skaisti, pašlaik ir izstrādāts projekts, kas ļautu rekonstruēt arī iekštelpas un padarīt tās atbilstošas mūziķu prasībām un 21. gadsimtam. To ir pelnījuši gan skolas audzēkņi, gan pedagogi un darbinieki. Raiņa vārdiem sakot - pastāvēs, kas pārvērtīsies," sacīja Erenštreits.

Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņi bija nākuši klajā ar aicinājumu saglabāt tās un Rīgas Doma kora skolas identitāti, vācot parakstus un uzrunājot domubiedrus sociālā tīkla "Facebook" kontā "Paraksties par skolas vārdu”.

Jau ziņots, ka 1. martā valdība apstiprināja Rīgas Doma kora skolas un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas reorganizāciju, izveidojot NMV.

Kultūras ministrijas padotībā esošo profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu attīstības koncepcija paredz līdz 2020. gadam Latvijā izveidot astoņus profesionālās izglītības kompetences centrus kultūrizglītības jomā. Kompetences centra būtība ir profesionālās izglītības izcilības nostiprināšana un turpmāka attīstība.

Rīgā plānoti divi profesionālās izglītības kompetences centri - no tiem viens tika izveidots 2015.gada 3. novembrī uz Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas bāzes, bet otrs paredz izveidot NMV.

Četri no kompetences centriem būs izvietoti Latvijas reģionos – bez Ventspils Mūzikas vidusskolas, kas kompetences centra statusu ieguva šā gada 1. martā, Kurzemē atradīsies arī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, Vidzemē - Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola, bet Latgalē tiek plānota kompetences centra izveide uz pašreizējās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bāzes. Kompetences centrus veidos arī divas pašvaldību dibinātas mākslas vidusskolas reģionos – Valmieras Mākslas vidusskola un Daugavpils dizaina un mākslas vidusskola "Saules skola".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!