Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atguvis unikālu restaurētu 20. gadsimta sākuma galdu. Tas ir atgriezies vietā, kur bija novietots jau pirms 110 gadiem – muzeja bibliotēkā, norāda restauratoru pārstāvji.

Galds ir pieredzējis laiku, kad muzejā strādāja tā projekta autors un pirmais muzeja direktors Vilhelms Neimanis, kā arī ievērojamais latviešu gleznotājs Vilhelms Purvītis, kurš vadīja muzeju no 1919. līdz 1940. gadam.

Vēsturiskā mēbele ilgus gadus bijusi apsista ar skaidu plātnēm un kalpoja restauratoriem kā darbagalds gleznu restaurācijai. Pateicoties restauratoru vērīgumam, mēbele tika izglābta no utilizācijas, un pieņemts lēmums par tās restaurāciju. To veica un galdu muzejam uzdāvināja būvuzņēmums RE&RE.

"Veicot restaurācijas un rekonstrukcijas darbus, mūsu kolēģis, būvgaldniecības izstrādājumu restaurācijas meistars, Guntis Vecvagars pievērsa uzmanību vēsturiskam galdam, kurš atradās gleznu restaurācijas darbnīcā. Pētot šo galdu, tika secināts, ka tas datējams ar muzeja atvēršanas laiku un iekļaujas muzeja bibliotēkas krēslu ansamblī," saka būvuzņēmuma ģenerāldirektors Didzis Putniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!