Foto: Publicitātes foto
Jēkabpils novada, Rubenes pagasta Kaldabruņā jau vairākus gadus darbojas mākslinieku, mākslas entuziastu un vides aktīvistu organizācija "Ūdenszīmes". Tālu no lielajām pilsētām tiek iedzīvināta vietējā kultūras dzīve un cilvēki tiek aicināti darboties radošāk, domāt plašāk.

Viens no biedrības pamanāmākajām aktivitātēm pagājušajā gadā bija saistīta ar pamesto Červonkas baznīcu, kurā tika kristīts dzejnieks Rainis. Tika izstrādāts pārgājiena maršruts "Raiņa pirmais ceļojums" un sarīkots koncerts. Savukārt lielākais "Ūdenszīmju" biedru rīkotais pasākums ir siena skulptūru plenērs "Siena dienas", kas iezīmē jūlija mēnesi Kaldabruņā nu jau no 2008. gada vasaras.

Tas norisinās četras dienas, kuru laikā lieli un mazi mākslinieki veido lielizmēra siena skulptūras. Plenēra noslēgumā – Siena skulptūru dārza atklāšanas pasākums; tad seko skulptūru apbrīnošana līdz par Rudens saulgriežiem, kad tās tiek pārvērstas ugunī un dūmos.

Tādējādi Siena skulptūru dārzs ir kā fēnikss, katru rudeni tas mirst, lai vasarā atdzimtu no jauna citā veidolā.

"Siena dienu" dibinātāji ir biedrības "Ūdenszīmes" kolektīvs. "Tā izveidota 2007.gadā, un, uzsākot aktīvo darbību, domājām par pasākumu, kas raisītu interesi un modinātu atpazīstamību. Kādi bija idejas attīstības principi? Pamata grupa esam saistīti ar mākslu, tātad – arī zīmola pasākums būs šai jomā. Vispirms – tam ir jābūt kaut kam tādam, kas saistās ar vietējo vidi – laukiem, zemi, dabu, attālinātību; otrkārt – tam jābūt īpašam, atšķirīgam; treškārt – tādam, kurā var piedalīties visdažādākie cilvēki, un viņiem tas būtu interesanti; ceturtkārt – objektiem jābūt lieliem, redzamiem, un pieejamiem ilgāku laiku, ne tikai pāris dienas; piektkārt – tam jābūt lēti, jo nekādu līdzekļu mums vēl nebija," stāsta biedrības pārstāve Ieva Jātniece.

Tā arī "Udenszīmes" nonāca pie siena skulptūrām – vietējais materiāls, samērā lēts, īpatnība nenoliedzama, un četras dienas jūlijā, kas pavadītas siena pļavā, tik tiešām veido īpašu vasaras esenci.

Foto: Publicitātes foto

Plenērs izdevās jau pirmajā gadā – pļavā "dzīvojās" siena gotiņas dabiskā lielumā, kazu ganāmpulks, putni, peles un citas dzīvas būtnes. Siena milzis, kas slejas pāri koku galotnēm. Cilvēki brauca kā svētceļojumā – efekts bija necerēts.

Sākuma gados visi darbojās brīvā fantāzijas lidojumā, parādījās īpaši, atmiņā paliekoši objekti – skulptūru ansamblis pēc Anrī Matisa gleznas "Deja", kariete ar divjūgu dabiskā lielumā, milzu dinozaurs septiņu metru augstumā un daudzi citi. Radās nepieciešamība pēc konkrētu tēmu izvirzīšanas.

"Ar pirmo tēmu radījām īstu paradoksu – sagaidot "Siena dienu" un organizācijas piecgadi, izvirzījām tēmu "Ūdens". Nu, un vasara mums pielāgojās.....slapju sienu tiešām vajadzēja zvejot laukā no ūdens. Taču – tapa milzu valis, kura vēderā var ieiet vismaz desmit cilvēki, nāriņa un citas jaukas ūdens būtnes," stāsta "Ūdenszīmju" pārstāve.

Jau 2014. gadā, plenērā "Gruntvig" programmas projekta "Māksla un ainava" ietvaros piedalījās cilvēki no Itālijas, Francijas, Grieķijas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Turcijas, tādēļ šim gadam izvirzīta tēma "Eiropas tautu simboli un mitoloģija".

Tad Kaldabruņā dižojās franču vienradzis, grieķu antīkā skulptūra – galva, norvēģu mūzikas instruments, turku tulpe… Paši biedrības "Ūdenzīmes" dalībnieki izveidojuši lielu skulptūru ansambli pēc tautasdziesmas "Kaza kāpa debesīs".

Foto: Publicitātes foto

2015. gada tēma bija saistīta ar Kaldabruņas novadnieku, Tadenavā bērnību pavadījušo Raini, kuram pērn tika svinēta 150. jubileja. Tēmas bija jau divas – "Raiņa daiļrade" un "Lauku kūts iemītnieki" – tiem, kuri baidīsies pie Raiņa ķerties. Rezultāti pārsteidza pašus rīkotājus – bija gan bērnu dzejas attēlojums, gan nopietnas tēmas – Stikla kalns, Jāzeps Ēģiptē, aina no "Spēlēju, dancoju". Visefektīgākais objekts – Raiņa kristību baznīca no siena – ēkas kopija tuvu reālajai baznīcai. Augustā šai baznīcā notika aizlūgums par bērniem, un mācītājs Andris Lenčs siena baznīcu pat iesvētīja. Izrādījās, tajā var satilpt tuvu trīsdesmit cilvēkiem.

Šogad siena skulptūru plenērs "Siena dienas" notiks no 4. līdz 9. jūlijam Jēkabpils novada, Rubenes pagasta Kaldabruņas skolas ābeļdārzā.

Šīgada tēmas arī ir divas: "Lidojums" – putni, taureņi un citas būtnes; viss, kas ir augstāk par zemi; tā – mazākajiem un nedrošākajiem. Lielā tēma "Četrsimt gadi bez Šekspīra" – tieši tik ilgs laiks aprit kopš britu dižgara nāves.

"Būs kur izvērsties! Turklāt – plenēra dalībniekiem būs lielisks iemesls pameklēt plauktos Šekspīra darbus, kas ikdienā, šķiet, nemaz tik bieži netiek cilāti. Lūk – šovasar Sapnis vasaras naktī. Nākamo gadu tēmas vēl ieraudzīsim, arī domājot par Latvijas simtgadi," piebilst "Ūdenszīmju" pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!