Foto: LETA
Sestdien, 7. septembrī, Rīgā aizvadīts ikgadējais Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kura programmā bija iekļauti vairāk nekā 50 pasākumu, kas pārstāvēja plašu laikmetīgās kultūras piedāvājumu - mūziku, kino, video, dzeju, performances u.c. Mākslas projekti un koncerti notika ne tikai Rīgas centrā un Vecrīgā, bet arī Tallinas kvartālā, Pārdaugavā, Pļavniekos un citās Rīgas apkaimēs.

Īpaši lielu skatītāju interesi izpelnījās rīdziniekiem jau pazīstamais britu mākslinieks Lūks Džerams (Luke Jerram) un viņa instalācija "Gaia" Kronvalda parkā. Iespaidīgais planētas Zeme modelis dod iespēju skatītājiem justies kā astronautiem, redzot Zemes vietu Visumā, tās niecīgos izmērus un trauslumu, salīdzinot ar citām planētām. Mākslas darbs sniedz iespēju redzēt mūsu planētu trīsdimensiju attēlā. Instalācijas diametrs ir septiņi metri, un to klāj detalizēti NASA veidoti Zemes fotouzņēmumi. "Gaia" instalāciju papildināja BAFTA balvu ieguvušā komponista Dena Džonsa (Dan Jones) īpaši veidota skaņu kompozīcija.

Tāpat "Baltās nakts" apmeklētājus priecēja Francijas kompānijas "Picto Facto" vizuāli iespaidīgie gaismas objekti Vērmanes dārzā, Kanādas mākslinieka Robina Mūdija (Robyn Moody) audiovizuālo darbu "Wave Interference" (Viļņu traucējumi ) Rīgas mākslas telpā, latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona "Haosa kinematēkas" seanss kinoteātra "Splendid Palace" pagalmā un citi notikumi.

Programmu papildināja jau par "Baltās nakts" tradīciju kļuvuši pasākumi – kā klusā diskotēka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, mākslas tramvaji, kas savienos vairākas notikumu vietas, īpašais festivāla "Skaņu mežs" izlaidums un audiovizuālais projekts "Videogrāfija".

"Baltā nakts" Rīgā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. "Baltās nakts" ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!