Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 1. novembrī, pulksten 19.00, Ģertrūdes ielas teātrī notiks festivāla "Indijas rudens 2019" Gala koncerts "Diwali Tarang" jeb "Gaismas viļņi", kura programmā pirmo reizi Rīgā uz vienas skatuves vienkopus būs skatāmi pieci klasiskie Indijas dejas stili. Koncerta galvenā viešņa būs izcilā Indijas klasiskās dejas Kathak pārstāve Šarmila Šarma (Sharmila Sharma), portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Divali ir Indijas gaismas svētki, ko pavada prieks, vienotības sajūta un cerība. Divali apvij dažādas leģendas, bet visu stāstu galvenā tēma ir nemirstīgā patiesība – labā uzvara pār ļauno kā arī zināšanu gaisma, kas aizdzen neziņas tumsu.

Koncertā "Gaismas viļņi" Divali noskaņās tiksies Indijas klasiskās dejas dažādu stilu izpildītāji – Šarmila Šarma (Indija), Anvita Pandeja (Anvita Pandey, Šveice), Kristina Luna Doļiņina un Dejas teātris "Natya Devi" (Lietuva), Natālija Garaņina un Ziemeļindijas Kathak deju skola (Latvija), studija "Bharata" un tās solisti Gaura Nataradžs, Padmini Šridevi (Latvija), Premal Madina un "Nataraj Dance Company" (Latvija), Jeļena Tarasova (Krievija), Ksenija Lourensa (Ksenia Lawrence, Krievija) un mūziķis Balradžs Singhs (Balraj Singh, Indija).

Indijas klasiskā deja ir senākā vēsturiski dokumentētā deju mākslas forma, kas pirmo reizi minēta Rigvēdā 1500. gadā pirms mūsu ēras. Sākotnēji to izpildīja tempļu dejotājas, kurām bija ne mazāk svarīga loma kā priesteriem. Deju kompozīciju sižeti ir leģendas par Dieviem un varoņiem un pati deja nes gudrības un morāles idejas, vienlaikus paliekot vizuāli skaista un estētiski izsmalcināta. Šīs iezīmes ir raksturīgas visiem deviņiem indiešu deju stiliem, tomēr katram no tiem ir sava unikālā tehnika un prezentācijas paņēmieni, kas gadsimtu gaitā attīstījušies dažādās Indijas daļās.

Koncerta galvenā viešņa būs izcilā dejotāja Šarmila Šarma ir atzīta Kathak klasiskās dejas meistare, kuras talants uzplauka leģendāro dejas meistaru Pandita Radžendras Kumara Gangani (Džaipūras skola) un Pandita Birdžu Maharadža (Laknavas skola) vadībā. Dejas mākslā viņa pastāvīgi meklē jaunus veidus, kā attīstīt savu radošo potenciālu, atrodot arvien jaunas formas skaistuma un harmonijas iemiesojumam.

Kathak (Utarpradēšas štats) Ziemeļindijas stils ir viens no dinamiskākajiem Indijas klasiskās dejas stiliem, ko raksturo vairākas sarežģītas piruetes, smalkas plastiskas roku kustības un reibinoši ritmi. Šo stilu koncertā pārstāvēs arī Kristina Luna Doļiņina, Dejas teātris Natya Devi, Anvita Pandeja, kā arī Natālija Garaņina un viņas vadītā Ziemeļindijas Kathak deju skola no Rīgas.

Bharatanatyam (Tamilnādas štats) Dienvidindijas stilu raksturo figūru ģeometriskā uzbūve, horeogrāfisko zīmējumu simetrija un skaidrs katras kustības attēlojums telpā.
Šo stilu koncertā pārstāvēs Rīgas studija Bharata un studijas solisti Gaura Nataraj, Padmini Sridevi.

Austrumindijas stils Odissi (Odišas štats) ir graciozs, delikāts un ļoti kanonisks. To dažreiz sauc par Indijas baletu. Koncerta programmā tiks parādīts Odissi stils dejotājas un horeogrāfes, Rīgas Deju akadēmijas veidotājas Premal Madinas un Nataraj Dance Company izpildījumā.

Savukārt Kuchipudi (Āndhra Pradēšas štats) stilu – deju drāmu, deju teātri – pārstāvēs Jeļena Tarasova, kura ir vairāku Indijas klasisko stilu profesionāla izpildītāja, horeogrāfe un Indijas deju studijas Apsara mākslinieciskā vadītāja (1996) Sanktpēterburgā.

Dienvidindijas stils Mohiniattam (Kerala) ir neparasti skaista tempļu dejas forma. Kopš seniem laikiem tās izpildītājas bija tikai sievietes. Mohiniattam ir lūgšanu deja un tās galvenā tēma ir mīlestība un nodošanās Dievam. Latvijā šāda stila prezentāciju varēs redzēt pirmo reizi – uz skatuves redzēsim Kseniju Lourensu, dejotāju un Indijas klasiskās dejas studijas "Orient" vadītāju Sanktpēterburgā.

Deju koncerts notiks dzīvās mūzikas – tablas meistara Balradža Singha pavadībā. Viņš ir beidzis Pracheen Kala Kendra mūzikas institūtu (Čandigāra) un bijis pasniedzējs tablas mūzikas Yadavindra valsts skolā (Čandigāra). Balradžs Singhs uzstājies indiešu klasiskās mūzikas koncertos Indijā, Beļģijā un citās valstīs.

Koncerta biļetes var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!