Foto: Publicitātes attēli
Otrdienas vakarā Stokholmas koncertzālē tika sadalītas Ziemeļvalstu Padomes balvas bērnu literatūrā, mūzikā, kino mākslā, literatūrā, kā arī par sasniegumiem vides jomā.

Bērnu literatūras balvai tika nominēti 14 autori no deviņām Ziemeļvalstīm. Zviedrijas premjerministrs Stefans Lofens balvu pasniedza norvēģietei Kristīnei Roskiftei (Kristin Roskifte) par bērnu bilžu grāmatu "Alle sammen teller".

Ziemeļu Padomes balvas mūzikā pasniedza Somijas diriģente Suzanna Mālki. Starp vienpadsmit nominantiem balvu saņēma multiinstrumentāliste Gēta Valtisdotira (Gyða Valtýsdóttir) no Islandes.

Tradicionāli tiek sadalītas arī balvas par sasniegumiem vides jomā. Šogad starp septiņiem nominantiem bija gan kompānijas, kas fokusējas uz ilgtspējīgiem apģērbiem, gan uzņēmumi, kas nodarbojas ar pārdomātu produktu tirdzniecību (piemēram, pārdod pārdošanai neglītus dārzeņus vai labo un pārdod otrreizējas lietas), kā arī sociālo tīklu lapa, kas vairo sabiedrības zināšanas par piesārņojumu.

Balvu par ieguldījumiem vides jomā saņēma zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga (Greta Thunberg), kas pēdējā laikā kļuvusi atpazīstama par savu retoriku pret lielo valstu politiskajiem līderiem par nepietiekamo rīcību vides jomā. Lai gan uz ceremoniju Tūnberga nebija ieradusies, viņa savā uzrunā, ko nolasīja organizācijas "Fridays for Future" pārstāves, norādīja, ka balvu nepieņem, paužot, ka joprojām tiek darīts pārāk maz, lai risinātu klimata problēmas.

Balvai kino mākslā tika nominētas piecas filmas. Balvu saņēma dāņu režisors Mai Touki (May el-Toukhy) par filmu "Dronningen" ("Queen of Hearts").

Kā pēdējās sadalīja balvas literatūrā. Balvai tika nominēti 13 autori no astoņām valstīm. To pasniedza zviedru autors Johaness Anjuru dānim Jonam Eikam par noveļu krājumu "Efter Solen".

Katru gadu līdz ar Ziemeļvalstu Padomes sesiju notiek arī Ziemeļvalstu Padomes balvu pasniegšana bērnu literatūrā, mūzikā, kino nozarē, literatūrā un par sasniegumiem vides jomā. Nākošgad balvu pasniegšana notiks Islandē, kas ir 2020. gada Ziemeļvalstu Padomes sesijas prezidējošā valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!