Foto: DELFI
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir noslēgusies izstāde "MAREUNROL'S. Paplašinātā realitāte", kas sniedza iespēju skatīt pasaulē pazīstamā latviešu modes zīmola "MAREUNROL'S" tērpu kolekciju izlasi. Nepilnos divos mēnešos – no 10. oktobra līdz 8. decembrim – ekspozīcija piesaistīja 10 134 interesentu uzmanību, kļūstot par DMDM apmeklētāko izstādi 2019. gadā, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Modes dizaineru dueta "MAREUNROL'S" (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) labāko kolekciju retrospekcija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM), papildināta ar video materiāliem, fotogrāfijām, Gintera Krumholca veidotājiem tēlnieciskiem elementiem un "Tīrkultūras" audio instalāciju, guvusi plašu rezonansi gan vietējā, gan starptautiskā sabiedrībā.

Sadarbībā ar Latvijas Investīciju aģentūru izstādi apskatīja franču-amerikāņu modes kritiķe, žurnāliste un "MAREUNROL'S" mentore Diāna Pernē (Diane Pernet). Tāpat "MAREUNROL'S" izstādi kā savu ceļojumu pieturpunktu izvēlējās dāņu modes dizainers Henriks Vibskovs (Henrik Vibskov), krievu modes vēsturnieks, kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев, Alexandre Vassiliev) un daudzi citi. Īpašu izstādes apmeklējumu organizēja Igaunijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji un studenti, kā arī plašs jauno dizaineru un radošo jomu studentu loks no Latvijas reģioniem un Rīgas.

Projekta izglītības pasākumi – "Sarunas muzejā", Ģimenes diena, meistarklases, darbnīcas un ekskursijas – pulcēja dažādas vecuma grupas. Muzeja pārstāvji uzsver – tas liecina, ka Latvijas auditorijai ir liela interese par dizainā notiekošo, un mūsu sabiedrība spēj novērtēt patiesus talantus.

Modes dizaineri Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops par savu darbu saka: "Mēs iedvesmojamies no pārpratumiem un nejaušībām, ko sastopam kustībā. Visradošāk domājam, tieši esot aktīvā kustībā, mirkļos, kad atrast papīra lapu, bloknotu un zīmuli ir gandrīz neiespējami."

Izveidots 2006. gadā, "MAREUNROL'S" ir starptautiski pamanītākais latviešu modes zīmols. Piedalījies daudzos konkursos un festivālos, biennālēs un grupas izstādēs ārpus Latvijas, tostarp 12. Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadrinnālē, ceļojošajā izstādē "ARRRGH! Monsters in Fashion" Benaki muzejā Atēnās un "La Gaîté Lyrique" Parīzē. 2009. gadā duets ieguva divas galvenās balvas 24. Starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā (24th International Hyeres Fashion and Photography Festival) Francijā. Kopš 2012. gada zīmols regulāri piedalās Parīzes modes nedēļā – sākotnēji tās oficiālās programmas ietvaros. 2016. gadā MAREUNROL'S tika izvirzīti starp desmit Eiropas nominantiem prestižajai starptautiskajai "Woolmark" balvai vīriešu modes kategorijā.

Autori veidojuši tērpus daudzām teātra un operas izrādēm Latvijā un ārzemēs. 2013. gadā izdevniecības "Phaidon" almanahs "Pattern" ierindojis "MAREUNROL'S" starp 100 mūsdienu īpašākajiem jaunajiem dizaineriem. Viņu tērps rotājis arī respektablā dzīvesstila žurnāla "Wallpaper" nākotnes modei veltītā speciālizlaiduma vāku.

Izstādes izskaņā, 5. decembrī, tika prezentēta mākslas un kultūras izdevniecības "Arterritory.com" izdotā grāmata "MAREUNROL'S", kas veidota kā radoša dienasgrāmata un ilustrē procesu, kā divus radošus cilvēkus ietekmējis laiks un tā aktualitātes.

"MAREUNROL'S" darbi ir iekļauti LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Dizaina kolekcijā un aplūkojami pastāvīgajā ekspozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!