Foto: DELFI
No 2019. gada 14. decembra līdz 2020. gada 5. janvārim Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), Kalpaka bulvārī 13 ar jaunu ekspozīcijas izkārtojumu un virzienu uz konceptuālām pārmaiņām norisināsies studentu mākslas darbu tirgus, kas šogad ieguvis arī jaunu nosaukumu "JAUNmarka", portālu "Delfi" informē LMA pārstāve Laura Ozola.

"Tieši studenti ir tie, kas veido Latvijas Mākslas akadēmijas kodolu un jaunos vaibstus. Studentu radošuma izpausmes ir neparedzamas, tās var šokēt, provocēt, raisīt neizpratni un tomēr tie ir būtiski jaunu mākslinieki mēģinājumi veidot dialogu ar pasauli," min mākslas tirgus "JAUNmarka" organizatori.

Ikgadējā, visiem labi zināmā Latvijas Mākslas akadēmijas studentu studiju darbu izstāde, kas apmeklētājiem durvis ver kā ierasts decembra vidū, ir daļa no Latvijas Mākslas akadēmijas identitātes. Šis ir unikāls un lielākais šāda veida notikums Latvijā, kad tik lielā kopskaitā vienuviet iespējams iegādāties topošo mākslinieku darbus.

Turpinot pārmaiņu ciklu Latvijas Mākslas akadēmijas simtgadē, arī šis notikums šogad piedzīvo būtiskas, kvalitatīvas pārmaiņas. Teju mēnesi ilgajā "JAUNmarkā" ikvienam būs iespēja ne tikai apskatīt topošo māslinieku darbus, bet arī atbalstīt studentus darbus iegādājoties.

"JAUNmarka" kuratore Sabīne Vernere stāsta: "Mēs uzskatām, ka viss var kļūt vēl labāks, tādēļ LMA savā simtgadē vēlējās mākslas tirgu nodot studentu rokās - tiek izstādīti studentu darbi, ekspozīciju iekārto studenti, kā arī studenti paši stāvēs pie kasēm, līdz ar to būs iespēja klātienē sastapt arī darbu autorus. Mums bija svarīgi, lai katrs apmeklētājs redz, kāds ir studiju process un tā rezultāts. Pie mākslas darbu cenu zīmēm bez mākslinieka vārda un darba nosaukuma būs norādīta arī konkrētā LMA katedra, kurā šobrīd studē topošais mākslinieks, tādā veidā radot plašāku priekšstatu par LMA struktūru un konkrētā studenta veikumu. Vēl jaunums šogad ir QR kodi, kas pievienoti katram mākslinieka darbam. Apmeklētājs, noskenējot QR kodu pie izvēlētā un interesējošā mākslas darba, varēs uzreiz iegūt informāciju gan par pašu mākslinieku, gan darba ideju."

Jautājot, vai izstādīti ir pēdējā gada laikā tapušie darbi, kuratore atbild: "Simtprocentīgi mēs to izsekot nevaram, bet pirms "JAUNmarkas" atklāšanas kopā ar LMA mācībspēku devāmies ekskursijā un apskatījām izstādītos mākslas darbus. Tika izņemti ārā tie, kas bija redzēti iepriekšējos gados."

Būtisks jaunums būs īpaši kūrētas ekspozīcijas, kuru veidošanā piedalīsies gan sabiedrībā pazīstami cilvēki, gan mākslas nozares profesionāļi - mākslas zinātnieki, galeristi, kolekcionāri un mākslas kuratori. Šo ekspozīciju ir paredzēts mainīt divas reizes nedēļā. Jāpiemin arī tehniskās dabas pārmaiņas - šogad "JAUNmarkā" apmeklētājiem par viņu izvēlētajiem mākslas darbiem būs iespējams norēķināties ne tikai ar skaidru naudu, bet arī ar maksājumu kartēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!