Foto: AFP/Scanpix/LETA
Atsaucoties uz portālu "designboom.com", sniegsim ieskatu projektos - muzejos un kultūras centros, kas durvis vēruši 2019. gadā. Šis ir bijis spilgts gads, kurā atklāti vairāki ilgi gaidīti projekti visā pasaulē. Ceļojumu mērķi var būt dažādi - gan atpūsties un baudīt dabu, gan iepazīties ar ārvalstu mākslu un arhitektūru. Kāpēc gan tos neapvienot? Piedāvājam pieturpunktus 2019. gada muzeju arhitektūrā.

Mākslas muzejs 'The Twist' Norvēģijā


Foto: Shutterstock

2019. gada septembrī durvis vēra dāņu arhitektu biroja "Bjarke Ingels Group" projektētais muzejs "The Twist". Neparastā celtne vienlaikus pilda vairākas funkcijas – ir funkcionējošs muzejs, skulpturāls objekts, kā arī kalpo kā tilts pāri Randselvas upei. Iespaidīgā celtne atrodas Kistefosas skulptūru parkā, Norvēģijas pilsētiņā Jevankerā. "Bloomberg" un "Telegraph" šo ēku ierindojuši 2019. gada skaistāko un interesantāko ēku sarakstā, ko vērts apskatīt arhitektūras un mākslas cienītājiem. Ēkā plānota regulāra starptautisku laikmetīgās mākslas izstāžu programma.

Kataras Nacionālais muzejs


Foto: AFP/Scanpix/LETA

2019. gada martā Kataras galvaspilsētā Dohā tika atklāts Kataras Nacionālais muzejs (NMoQ). Iespaidīgo celtni projektējis slavenais franču arhitekts Žans Nuvels (Jean Nouvel). Muzeja ēkas veidolu iedvesmojuši kristāliski diska formas tuksneša smilšu veidojumi, tā sauktās tuksneša rozes. Ēku kopumā veido 539 iespaidīgi, smilšu krāsas diski. Vērienīgā kompleksa daļa ir arī vēsturiskā šeiha Abdula bin Jassim Al Thani pils (1906), kas tika atjaunota projekta ietvaros. Kataras Nacionālajā muzejā ir aplūkojams arābu kultūrvēsturiskais mantojums, sākot no plašas vēsturiskās ekspozīcijas, līdz pat aktuālajam mākslā mūsdienās – mūzikā, mākslā, dzejā, kino u.c.

'The Shed' mākslas muzejs un kultūras aktivitāšu norises vieta Ņujorkā


Foto: Shutterstock

2019. gada aprīlī vienu no pēdējo gadu neparastākajiem veikumiem, "Hudson Yards" kvartālu Manhetenā, papildināja "The Shed" (nojume, angārs – angļu val.) – mākslas muzejs un kultūras aktivitāšu norises vieta. Iespaidīgo kompleksu radījusi arhitektu un mākslinieku kompānija "Diller Scofidio + Renfro", sadarbojoties ar "Rockwell Group" biroju. Tajā izstādīti mākslas darbi visdažādākajām auditorijām, apvienojot šķietami neapvienojamo. "The Shed" vieno gan jau atzītus, gan jaunos māksliniekus, kuri darbojas tik atšķirīgās mākslas sfērās kā hiphops un klasiskā mūzika, glezniecība un digitālie mediji, teātris un literatūra, tēlniecība un dzeja.

Ēkas jumtu var izbīdīt, tādējādi radot 17 tūkstošus kvadrātmetru lielu laukumu pasākumiem, savukārt "normālā" stāvoklī tas sedz sešstāvīgu ēku, kurā ir skatuve koncertiem un divas lielas galerijas (to kopējā platība ir 25 tūkstoši kvadrātmetru).

'Odunpazari' modernās mākslas muzejs, Turcijā

Foto: Shutterstock


2019. gada septembrī Eskišehiras pilsētā, Turcijas ziemeļrietumos, tika atklāts ievērojams privātais laikmetīgās mākslas muzejs "Odunpazari". Projekta radīšanai tika piesaistīts zināmais japāņu arhitekts Kengo Kuma, kurš ēkas vizuālajam veidolam iedvesmojies no tradicionālajām Osmaņu koka mājām. Muzeja dibinātājs ir turku uzņēmējs, arhitekts un kolekcionārs Erols Tabanka (Erol
Tabanca). Ekspozīcijā skatāmi mākslas darbi, sākot no 1950. gada līdz mūsdienām. Interesanti, ka muzejā izveidota arī viesnīca "Omm Inn". Pirmajā izstādē ir skatāmi aptuveni 200 darbi, ko veidojuši 60 vadošie mākslinieki no Turcijas. Līdztekus mākslas izstādēm, muzejā notiks arī publiskas programmas ar semināriem, mākslinieku sarunām un darbnīcām.

"Tai Kwun" mākslas centrs Honkongā


Foto: Shutterstock

Honkongā šogad durvis vēra mākslas centrs "Tai Kwun", kas tulkojumā nozīmē "lielā stacija". Jaunā mākslas centra atrašanās vieta ir vēsturisks policijas iecirkņa komplekss, kurā aplūkojamas gan kultūras mantojuma, gan policijas iecirkņa vēsturisko ēku stāstiem veltītas ekspozīcijas, kā arī laikmetīgā māksla. Komplekss sastāv no 16 dažāda izmēra vēsturiskām ēkām, kas tika restaurētas un pielāgotas dažādām funkcijām; divām jaunuzceltām, modernām ēkām, kurās izvietotas izstāžu zāles, terase un restorāns; kā arī konferenču centrs, kura telpas tiks izmantotas dažādiem nolūkiem – filmu seansiem, semināriem, izglītības pasākumiemu u.c. Jauno piebūvju projektus izstrādājis Šveices arhitektu birojs "Herzog & de Meuron".

Džeimsa Simona galerija Berlīnē


Foto: EPA/AP/Scanpix/LETA

Džeimsa Simona galerijas ēka ir galvenā ieeja un vienīgā jaunbūve Muzeju salas kompleksā, Berlīnē. To visbiežāk salīdzina ar Beja Juimina projektēto lielo stikla piramīdu Luvras pagalmā. Džeimsa Simona galerijai ir tieši tāda pati loma un nozīme – tā ir vieta, kur vispirms dodas muzeju kompleksa apmeklētāji, lai iegādātos biļetes, novietotu virsdrēbes garderobē un apmeklētu tualetes. Te atrodas arī muzeja kompleksa galvenais suvenīru veikals, kafejnīca un terase ar skatiem uz pilsētu un Muzeju salu. Ēka nosaukta vācu izcelsmes ebreju uzņēmēja un mecenāta Džeimsa Simona vārdā. Viņš 20. gadsimta pirmajā pusē Muzeju salas muzejiem dāvināja tūkstošos mērāmu skaitu eksponātu, no kuriem ievērojamākais ir Ēģiptes valdnieces Nofretetes statuja. Džeimsa Simona galerija ir paredzēta kā centralizēts savienojums ar Muzeju salas pieciem lielajiem muzejiem. Jaunās ēkas arhitekts Deivids Čiperfīlds uzsver, ka viņš ir daudz studējis Luvras galvenās ieejas darbības principus un centies nepieļaut tur esošās neērtības. Tā Berlīnes Muzeju salā ir saglabāta arī autonoma ieeja katrā muzejā atsevišķi, lai cilvēku plūsma sadalītos.

Biņhai zinātnes muzejs Ķīnā


Foto: Shutterstock

Arhitektu kompānija "Bernard Tschumi", sadarbojoties ar Tiaņdzjiņas pilsētplānošanas un dizaina institūtu (TUPDI), projektēja iespaidīgu ēku, kas kalpo Biņhai zinātnes muzeja vajadzībām. 33 000 kvadrātmetru plašā celtne Ķīnas ziemeļaustrumos tika atklāta 2019. gada rudenī un tajā iespējams iepazīties ar Tiaņdzjiņas industriālo mantojumu, artefaktiem un tehnoloģijām, to skaitā raķetēm, kas paredzētas kosmosa izpētei. Konusveida arhitektoniskie veidojumi ir pateicīgi muzeja telpu ekspozīcijām un centrālā konusa jumts pieejams apmeklētājiem, kuri no tā var apskatīt pilsētas panorāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!