Foto: LETA

Pirmdien, 1. jūnijā, valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē pēc ilgāka laika diskusijām beidzot panākta vienošanās par 32 miljonu eiro atbalstu kultūras nozares iziešanai no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes situācijas, pēc sanāksmes žurnālistiem atzina kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Beidzot panākto vienošanos par konkrētiem skaitļiem – 32 miljoniem – ministrs raksturoja kā pierādījumu tam, ka šai valdībai kultūras nozare "nav bārenītes statusā" un tās vajadzības tiek skatītas līdzvērtīgi ar citām nozarēm. Puntulis atzina, ka tāpat kā kopējā valdības stratēģijā izejai no krīzes naudas sadalījums nozarē plānots trijās vienādās daļās – pabalstiem, infrastruktūrai un modernizācijai jeb radošuma atbalstam, kas ietvertu valsts pasūtījumu un radošo personu stipendijas. "Līdzekļi tiks izmantoti, lai no krīzes iznāktu spēcīgāki," solīja ministrs.

Puntulis gan nevarēja precizēt sadalījuma detaļas un arī uz žurnālistu jautājumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles iespējamu iekļaušanu šajā programmā atbildēja, ka viena no pozīcijām ir infrastruktūra, bet "ar precīzāku sadalījumu nāksim klajā mirklī, kad šis finansējums valdībā būs jau konkrēti apstiprināts pa pozīcijām".

"Delfi" jau ziņoja, ka 18. maijā valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmē tik panākta idejiska vienošanās par īpašu atbalstu no Covid-19 krīzes ārkārtējās situācijas īpaši cietušajai kultūras nozarei, tomēr vēl turpinājās darbs pie termiņa un summām.

Puntulis tad norādīja, ka, "ja joprojām vēlamies sevi saukt par kultūras lielvalsti, tad šajā krīzes situācijā mums jāatrod kultūras lielvalstij cienīgs risinājums izejai no šādas krīzes un konkrēts plāns. Labā ziņa ir tā, ka šis plāns konceptuāli tika atbalstīts".

Tobrīd nebija panākta vienošanās par plāna īstenošanas termiņu. KM ir sagatavojusi plānu ar prognozi, ka līdz gada beigām scenārijs ir diezgan pesimistisks Covid-19 pandēmijas dēļ, taču Finanšu ministrijai (FM) bija iebildumi un tā iesaka plānu gatavot līdz 1. oktobrim. Līdz ar to plānā ir jāmaina arī skaitļi un pozīcijas, teica Puntulis, paužot pārliecību, ka lēmums tiks pieņemts ātri, jo šajā valdībā kultūra nav pabērna lomā.

Ministrs norādīja, ka šo plānu var dēvēt par kultūras augšupejas plānu, jo ministrijas mērķis ir iznākt no šīs krīzes daudz stiprākiem, kvalitatīvākiem un labākiem.

Plāns ietver trīs pamata sadaļas – zaudējumu kompensācija valsts kultūrorganizācijām (t.sk. teātriem, muzejiem, koncertorganizācijām), kā arī privātajam sektoram par pilnībā pārtraukto darbību ārkārtējās situācijas laikā, atbalsts radošām personām un valsts pasūtījuma radīšana – gan individuālām personām, gan nozarēm kopumā.

Puntulis tobrīd atzina, ka KM aprēķins bija 32 miljoni eiro šai palīdzības kultūrai programmai, kas bija rēķināts līdz gada beigām, bet, tā kā FM ir cits skatījums uz termiņu, tad patlaban tiek strādāts pie aprēķinu pārskatīšanas, domājot par 1. oktobri kā gala termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!