Foto: Instagram/Banksy

Pasaulslavenais grafiti mākslinieks Benksijs, kurš regulāri publiski vērtējis sociālās nevienlīdzības jautājumus, izteicies arī par pašlaik ASV notiekošajiem protestiem un Džordža Floida slepkavību. Viņa vēstījums īsumā: "sistēma pieviļ citas ādas krāsas cilvēkus."

Benksijs, šobrīd pasaulē slavenākais anonīmais mākslinieks, savu jaunāko darbu publicēja "Instagram" platformā. Viņa ieraksts aptuveni diennakts laikā piesaistījis vairāku miljonu cilvēku uzmanību.

"Sākotnēji domāju, ka man vajadzētu vienkārši aizvērties un klausīties, kas par šo sakāms melnādainajiem. Bet kāpēc gan? Tā nav viņu problēma, bet mana," norāda mākslinieks.

"Sistēma pieviļ citas ādas krāsas cilvēkus. Baltādaino sistēma. Gluži kā salauzta caurule, kas appludina stāvu zemāk dzīvojošos kaimiņus. Salūzusī sistēma viņu dzīvi padara nožēlojamu, bet tās salabošana nav viņu pienākums. Viņi to nemaz nevar, jo neviens tos vienkārši nelaidīs dzīvoklī stāvu augstāk. Tā ir baltādaino problēma. Un ja baltādainie to nenovērsīs, tad kādam būs jānāk augšā un durvis vienkārši jāizsper," rakstīja Benksijs.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on Jun 6, 2020 at 3:30am PDT

Kā ziņots, ASV jau otro nedēļu notiek protesti, ko izraisīja melnādainā Džordža Floida slepkavība 25. maijā. Saistībā ar Floida nāvi aizturēts Mineapoles policists, kurš zemē nogāzto aizturēto bija spiedis ar celi uz kakla, viņš tiek apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā, apsūdzības izvirzītas arī trīs viņa kolēģiem, kas, kā redzams video materiālos, nemēģināja slepkavību apturēt.

Protesti vietām pārauguši plašos nemieros, bet centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandanta stunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.

Vairāk par soļiem, kas noveda pie nacionāla mēroga grautiņiem ASV, iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!