Foto: LETA
Augusta sākumā Rīgas apkārtnē atrasts vairāk nekā 200 vēsturisku monētu liels depozīts, savā oficiālajā "Facebook" kontā 17. augustā ziņo Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP).

NKMP saņemtā informācija liecinājusi, ka atradējam ir izdevies uziet vērtīgu, ar nodomu noglabātu monētu depozītu. Kā teikts NKMP "Facebook" ierakstā, monētas atrastas nevis vienuviet, bet izklaidus, kas nozīmē, ka depozīts, kā tas mēdzot gadīties, arot zemi, ir ticis aizķerts ar arklu un izsvaidīts pa lauku.

NKMP Arheoloģijas un vēstures un Kultūras priekšmetu aprites daļas speciālisti atradumu vietā veikuši nelielus pārbaudes izrakumus, lai mēģinātu atrast depozīta atlikušo daļu ar iespējamo trauku, kurā tas savulaik noglabāts. Lai gan izrakumos trauku atrast neizdevās, tomēr, ar metāla detektoru pārbaudot atraduma vietu, tikuši iegūti vēl vairāki desmiti monētu.

Kā vēsta NKMP, kopumā šajā depozītā atrasta 277 monētas, kas datējamas ar 17. gadsimtu un kaltas mūsdienu Latvijas teritorijā, kā arī Lietuvā un Zviedrijā. Depozītā ir arī monētas no mūsdienu Beļģijas teritorijas, tās no visām atrastajām monētām mērojušas vistālāko ceļu.

Speciālisti uzskata, ka ņemot vērā atrastā depozīta sastāvā esošo monētu datējumu, visticamāk tas noslēpts Lielā Ziemeļu kara sākumā ap 1700. gadu.

Jau otrdien, 18. augustā, piedaloties depozīta atradējam, monētas tiks nodots Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Numismātikas nodaļai, kuras speciālisti veiks monētu tīrīšanas, konservācijas un izvērtēšanas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!