Foto: Publicitātes attēls
MAD Arhitektūras telpā, kas šovasar tika atklāta Pasaules tirdzniecības centrā, Elizabetes ielā 2, būs aplūkojama arhitekta Uģa Šēnberga vīzija par Nacionālo koncertzāli un tās atrašanās vietu. Viņa versijā jauno koncertzāli vajadzētu celts pie Daugavas – Republikas laukumā.

Izstādes atklāšana notiks otrdien, 29. septembrī, pulksten 19.00 MAD Arhitektūras telpā.

Idejas autors Uģis Šēnbergs ir radījis ne tikai vizuālas jaunās koncertzāles aprises konkrētajā vietā, bet arī manifestu, kurā koncentrēti raksturota vietas piemērotība un konceptuālā iederība. Manifesta astoņpadsmit punktos ietverts izraudzītās vietas vēsturiskais pamats – Republikas laukums –, kas veidojies jau kopš 1700. gada Rīgas citadelē kā Vecrīgas sastāvdaļā, kā arī jaunās koncertzāles sasaiste ar mūsdienām, kas laukumam iedos galīgo nobeigumu, iezīmējot jaunu laikmetu pilsētai. Kā manifestā skaidro idejas autors, vienlaikus izraudzītā koncertzāles vieta būs blakus Daugavai ar skatu uz upi ar ostu, kā arī iespēju no vestibila logiem noraudzīties uz Prezidenta pili, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Pētera, Doma un Jēkaba baznīcām, Ave Sol koncertzāli un Republikas laukumu.

Arhitekts manifestā norāda, ka jaunbūvei nepieciešamais 12000 kvadrātmetru lielais zemes gabals pieder valstij, neskar blakus esošās ēkas, piemēram Zemkopības ministriju, kā arī ļauj izmantot jau izveidoto infrastruktūru – autostāvietas, ielas.

Arhitekts Uģis Šēnbergs aicina ikvienu uz izstādi, uzsverot: "Šajā izstādē vēlos dot alternatīvu skatījumu koncertzāles vietas meklējumos, rosinot kvalitatīvu diskusiju un dažādus viedokļus par iecerēto Rīgas koncertzāli, kas pēc satura un formas iedos laukumam un vēsturiskajai Rīgas citadelei radošo elpu."

Piedāvātā koncepcija apskatāma MAD Arhitektūras Telpā, Elizabetes ielā 2, bijušās Latvijas PSR Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēkas 4. stāvā, 438. kabinetā no 29. septembra līdz 3. oktobrim no desmitiem rītā līdz septiņiem vakarā.

Jau ziņots, ka šā gada 16. jūnijā valdība lēma atbalstīt Nacionālās akustiskās koncertzāles celtniecību Kronvalda parkā. Taču vietas atbrīvošanai būs nepieciešams nojaukt arhitektu Jāņa Vilciņa, Alfona Ūdra un Gunāra Asara 1974. gadā celto bijušās Centrālkomitejas, tagad Pasaules tirdzniecības centra, ēku. Pret to iebildumus cēla vairāki arhitekti, uzsverot nepieciešamību ēku kā spilgtu modernisma pieminekli saglabāt. Tāpat arhitekti pārmet, ka lēmums ticis pieņemts steigā, neizdiskutējot to ar sabiedrību.

Šā gada augustā arhitekts Uldis Lukševics un arhitektu birojs rosināja ēku Elizabetes ielā 2 nenojaukt, bet pārveidot par Laikmetīgās mākslas, arhitektūras un dizaina muzeju. Augusta beigās NRJA Pasaules tirdzniecības centra vienā no kabinetiem iekārtoja nelielu Arhitektūras galeriju – MAD arhitektūras telpu, aktualizējot savu ideju un atklāšanā vēršot uzmanību uz modernisma ēkas saglabāšanu.

MAD Arhitektūras telpā notiek izstādes un diskusijas, aicinot autorus izstādīt konceptuālus un uzrunājošus darbus. Jaunu arhitektu darbi katru nedēļu. Katra jaunatklātā izstāde ir atvērta no otrdienas līdz sestdienai. Katram autoram telpa tiek nodota tukša, ar baltām sienām un grīdu. Logā paliek MAD neona uzraksts, kas redzams no ārpuses kā telpas vizītkarte, un pie griestiem krāsotais ventilators, kas iemieso Elizabetes ielas 2 iespējamo attīstību kā MAD centram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!