Foto: F64
Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, deju ansamblis (DA) "Daiļrade" ir sarūpējis rīdziniekiem un pilsētas viesiem īpašu ielīgošanas notikumu – saules dejas stāstu "Saules ceļš". Dejas performance norisināsies dažādās Rīgas vietās, kā arī reizē tiks filmēts, ko vēlāk būs iespējams skatīties ne tikai klātienē, bet arī ansambļa "Facebook" lapā un citos sociālajos tīklos.

Video stāsta saturiskā vēstījuma centrā ir mūsdienu cilvēka sastapšanās ar senajām latviešu dievībām – Saules, Mēness un Pērkona pasauli, tostarp arī par dievību un cilvēku savstarpējām attiecībām, stāsta deju kolektīva pārstāvji.

"Šodien ir Vasaras saulgrieži - maģiskais vasaras laiks! Brīdis, kad piedzīvojam gada garāko dienu un īsāko nakti. Saulei šī diena ir atbildīga un īpaša, jo Saules meitas tīko un uzlūko ne viens vien precinieks. Mūsdienu cilvēkam lemts ieskatīties vēl dziļākos mītu pasaules notikumos, jo arī Saule pati reiz bijusi meita, arī viņai nākuši precinieki – Pērkons un Mēness," par saules dejas stāstu skaidro deju ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

Cilvēki jau kopš seniem laikiem ir vērojuši dabas ritmus, sekojuši līdzi Saules ceļam. Pamatojoties uz vērojumiem, laika gaitā tika iezīmēti atbilstoši rituāli. Tā veidojās enerģijas apmaiņa starp cilvēku, dabu un Visumu. Deju ansamblis "Daiļrade" ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus, aicina reizē ar dejotājiem ielūkoties šajā priekšnesumā.

Spilgto dejas notikumu Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs vērot dažādās pilsētas vietās. Priekšnesumu pa slimnīcas logiem varēs vērot mazie pacienti un mediķi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, tad pēcpusdienā, dejotāji pārsteigs pilsētniekus pie Brīvības pieminekļa un Latvijas Nacionālās operas un baleta skvērā. Vakarā dejotāji plāno būt Mežaparkā, netālu no Mežaparka Lielās estrādes.

Savukārt maģiskākais dejas rituāls un reizē Saulgriežu saules pavadīšana norisināsies paša vakarā – pie Mangaļsalas mola. Skatītāji tiek aicināti paņemt līdzi ērtākos pledus, kā arī visu nepieciešamo īpaša saulrieta vērošanai, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus.

Dejas stāsta "Saules ceļš" radošā komanda ir režisors Roberts Rubīns, mūzikas autors Kārlis Auzāns, horeogrāfi Liene Grava un Reinis Rešetins, scenārija un teksta autore Lita Silova, tērpu māksliniece Ilze Vītoliņa.

Šogad DA Daiļrade dejas izrāde "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim." saņēma Dejas balvu nominācijā "Skatuviskās tautas dejas iestudējums vai notikums" par 2019.–2020. gada izcilākajiem sasniegumiem dejas nozarē.

Ansamblī dejo 80 dalībnieku – jaunieši un pieaugušie. Pēdējos gados "Daiļrade" plūc laurus kā viens no labākajiem deju kolektīviem valstī. 2018. gada Dziesmu un Deju svētku deju kolektīvu skatē tas triumfēja kā divu galveno Lielo balvu ieguvējs – A (jauniešu deju kolektīvu) un D (pieaugušo deju kolektīvu) kategorijās, un tika atzīts par vislabāko deju ansambli.

Savukārt 2019. gada maijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis Ivetai Pētersonei-Lazdānei pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni par ieguldījumu latviešu tautas deju kultūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!