Foto: Billijs Locs
Turpinās Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 filmēšanas process – 25. jūlijā noslēdzās koncertstāsta "Augstāk par zemi" filmēšana, portālu "Delfi" informēja XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību pārstāve Inga Vasiļjeva.

Mūsdienu deju koncertstāsta "Augstāk par zemi" filmēšana notika teju mēnesi, tajā piedalījās 95 mūsdienu deju kolektīvi ar aptuveni 1500 dalībniekiem pārstāvot dāžādus deju stilus. Filmēšana notika 19 pašvaldībās, tās rezultāts – koncertstāsts tiks rādīts Svētku informatīvā partnera Latvijas Televīzijas ēterā šī gada rudenī.

Mūsdienu dejas notikuma tapšanā piedalās skolu jaunatne no 1. līdz 12. klasei, to veido mākslinieciskā vadītāja Annika Andersone, režisors Sandis Kalniņš, literārā koncepta autore Lolita Muižniece, muzikālais vadītājs Uldis Timma, tērpu konsultante Madara Botmane, bet lieluzveduma noslēguma daļā dejotājiem pievienojas grupa "Tautumeitas", izpildot kā savas, tā arī citu latviešus mūziķu skaņdarbu aranžijas.

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mūsdienu deju lielzuveduma koncertstāsta ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību tiks izdzīvots 7 vērtības, katra no tām - augt skaistumā, atbildībā, radošumā, gudrībā, līdzjūtībā, draudzībā un mīlestībā, - būs citādāka, gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna.

"Uzvedumā varēs redzēt pasaulē vispopulārokos deju novirzienus, kas jauniešiem ir ļoti svarīgi, jo gribas iekļauties pasaules kopīgajā telpā, tomēr arī šajā laikmetīgajā ainā ir iespējams izcelt un saglabāt piederību savām tradīcijām - Latvijā radītas mūzikas, tērpiem, pie sen zināmām un izkoptām rotaļām, kas pielāgotes mūsdienu deju kontekstiem," stāsta māslinieciskā vadītāja Annika Andersone.

"Pandēmija ir ietekmējusi mūsu darbu un ieceres - rezultātā nebūs lielformāta uzvedums Ķīpsalā, bet tiksimies katrs savā pašvaldībā. Koncerta radošā komanda brauc ciemos pie kolektīviem, lai klātienē nofilmētu dejotājus un viņu izpildījumu, ko savīs koncertfilmā, saglabājot uzveduma māksliniecisko ieceri un mūsdienu deju dažādību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!