Foto: LETA
Raiņa un Aspazijas mājas Rīgā, Baznīcās ielā, ekspozīciju turpmāk papildinās jauns Aspazijas mātes Grietas Rozenbergas foto portrets. Lai apstiprinātu to, ka Rakstniecības un mūzikas muzejā atrastajā fotogrāfijā redzamā persona ir Aspazijas māte, ar Kultūras ministrijas atbalstu tikusi veikta profesionāla habitoloģiskā ekspertīze, kuru Latvijā nodrošina Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ekspertīžu birojs.

Līdz šim par dzejnieces mātes izskatu liecinājis tikai viens apstiprināts Grietas Rozenbergas portrets, kas uzņemts viņas mūža nogalē, 1910. gada sākumā. Kopš tā laika mazais fotoattēls līdz Aspazijas mūža galam vienmēr atradies uz dzejnieces darba galda. Šobrīd tas aplūkojams Aspazijas istabā Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā Aspazijas kolekcijā pie nenoskaidrotiem fotoattēliem ar piezīmi "varbūtējs Aspazijas mātes foto" ilgu laiku glabājies neatpazītas sievietes portrets. Tas uzņemts Jelgavā "H&F Kiepert" fotodarbnīcā – turpat, kur uzņemts jau iepriekš zināmais mātes attēls.

Foto: LETA

"Abos fotoattēlos redzamo sieviešu ārējā līdzība, kā arī netiešas norādes ļāva izvirzīt hipotēzi, ka fotoattēlā redzama Aspazijas māte Grieta Rozenberga," stāsta Raiņa un Aspazijas muzeja vadītāja Zanda Rozenberga.

Pēc veiktās habitoloģiskās ekspertīzes slēdzienā teikts, ka fotoattēlos redzama viena un tā pati persona.

Jaunatklātās un restaurētās fotogrāfijas prezentācija plašākai publikai notika 22. martā Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30. Turpmāk tā papildinās muzeja ekspozīciju un būs pieejama ikvienam apmeklētājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!