Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti mudina pašvaldības ierēdņus īpaši piedomāt pie tā, lai pēc iespējas plašāk izskanētu informācija par gaidāmajiem galvaspilsētas vasaras kultūras pasākumiem.

Komitejas sēdē ceturtdien, 13. aprīlī, tika norādīts, ka informācija par pasākumiem jāizplata ne tikai caur jauniem kanāliem, bet arī nepieciešams padomāt par tradicionālo mediju izmantošanu, piemēram, ziņojot par pasākumu programmu elektroniskajos medijos un drukātajā presē. Tādējādi vairāk varētu sasniegt vecāka gadagājuma iedzīvotājus.

Tāpat tika pieminēta nepieciešamība aktivizēt starptautisko komunikāciju, lai piesaistītu tūristus.

Komitejas sēdē, kur tika skatīts jautājums par vasaras kultūras programmu, deputāti lielākoties pozitīvi vērtēja iecerētos pasākumus un veidu, kā tie tiek organizēti.

Deputāte Agnese Logina (PPP) uzsvēra, ka viņai patīk svētku vēriens un tas, ka ambīcijas, rīkojot kultūras pasākumus, aug. Tādējādi pašvaldība atbalstot Rīgā esošo kultūru un tās daudzveidību, palīdz kultūras darbiniekiem sasniegt jaunas apkaimes. Savukārt iedzīvotājiem tas dodot iespēju gūt tādu kultūras pieredzi, kuru iedzīvotāji citādi negūtu. Viņasprāt, programmas veiksme ir atkarīga no tā, kā par to tiek stāstīts iedzīvotājiem.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) piebilda, ka varbūt atsevišķiem cilvēkiem labāk patika divu dienu festivāli, kā tas bijis pirms Covid-19 pandēmijas. Taču viņam pašlaik aktuālā koncepcija, ka pasākumi notiek apkaimēs un visas vasaras garumā, patīkot labāk.

Kā ziņots, galvaspilsētas vasaras kultūras programma šogad sāksies ar ģimeņu svētkiem "Saldējuma festivāls" Vērmanes dārzā 10. jūnijā. Tam sekos Jāņu svinības Dzegužkalnā, Grīziņkalnā un Mežaparka Zaļajā teātrī, bet jūnija beigās un jūlija sākumā Rīgas vasaras kultūras programmas centrālais notikums būs XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki.

Jūlija pirmajā pusē Lucavsalā sagaidāms festivāls "Positivus". No jūlija otrās puses desmit apkaimēs tiks svinēti Rīgas vasaras Apkaimju svētki. 22. jūlijā tie notiks Ķengaragā, 29. jūlijā - Zolitūdē un Čiekurkalnā, 5. augustā - Dreiliņkalnā un Ziepniekkalnā, 12. augustā - Juglā, 19. augustā - Torņakalnā un Arkādijas parkā, bet 26. augustā - Daugavgrīvā, Brasā un Vecāķos.

Paralēli šiem pasākumiem ieplānotas arī divas parku programmas - Vērmanes dārzā un Nordeķu parkā, kas notiks no 11. jūlija līdz 1. septembrim. Nordeķu parkā būs iespējams iepazīt Dzirciema un Iļģuciema vēsturi, baudīt kultūras vērtības, iecerēts dialogs ar apkaimes iedzīvotājiem un četri muzikāli vakari.

Vērmanes dārzā plānotas astoņas koncertprogrammas ceturtdienās ar pēdējo koncertu 1. septembrī, piektdienā.

19. augustā ieplānotas Rīgas dzimšanas dienas svinības Vecrīgā, kurās paredzēta daudzveidīga un laikmetīga kultūras programma, jaunrade dažādām mērķauditorijām, bet noslēgumā - muzikāla kulminācija Doma laukumā.

Savukārt visu vasaru sagaidāmi dažādi laikmetīgās kultūras pasākumi, kultūrtelpu "Stropi" programma, festivāli un pilsētvides izstāde.

Rīgas vasaras kultūras programma izmaksās aptuveni 1,7 miljonus eiro. Nepilni 150 000 eiro plānoti pilsētas rotāšanai, bet pasākumiem - aptuveni 1,55 miljoni eiro. Precīzas izmaksas būs zināmas pēc iepirkumiem un kultūras pasākumu konkursa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!