Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Sestdien, 9. septembra, vakarā Rīgā tika izbaudīts atvasaras siltums, kā arī mūsdienu mākslas forums "Baltā nakts", kas šogad piedāvā plašu un daudzveidīgu programmu – vairāk nekā 30 dažādus pasākumus.

Šogad programmā bija iekļautas gan dažādas izstādes un performances, gan iespaidīgi gaismas objekti pilsētvidē, gan acīm neticami laikmetīgā cirka priekšnesumi, gan etno diskotēka ar īpašu dejotāju performanci, gan jauna sienas gleznojuma jeb "Zvirbuļu murāļa" tapšana.

"Baltās nakts" pasākumi norisinājās ne tikai Vecrīgā un pilsētas centrā – kā ik gadu aktīvs bija gan Āgenskalns, gan arī Tallinas ielas kvartāls, tāpat maģiskā radošās nakts noskaņa bija baudāma Lielajos kapos Brasā, radošajā kvartālā "Providņiks" Sarkandaugavā un daudzās citās apkaimēs.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Atgādinām, ka vairāki objekti būs baudāmi un aplūkojami arī pēc sestdienā notikušās "Baltās nakts". Piemēram, slovāku mākslinieka Sedemminut gaismas un skaņas performance Rīgas Augšāmcelšanās Evaņģēliski luteriskā baznīcā Lielajos kapos (Klusā iela 2), būs pieejama arī svētdien, 10. septembrī, bet apjomīgais franču mākslinieka Etjēna Krāenbūla objekts "Bing Band 850" Neatkarības laukumā būs aplūkojams vēl 10. un 11. septembrī.

Kā vēstīts iepriekš, šogad foruma īpašā tēma ir "Apslēptās patiesības" – katra liela patiesība sastāv no daudzām mazām taisnībām, katra ideja – no iedvesmas avotiem vai ietekmēm. Aiz katra mākslas darba slēpjas idejas un tēmas, kas pašas par sevi var būt patstāvīgi darbi. Mūsdienu kultūras forums "Baltās nakts" aicina šī gada darbos un projektos meklēt apslēptās patiesības – noslēpumus, zemtekstus, pretrunas – kritiski izvērtēt sabiedrībā un pasaulē aktuālas tēmas.

"Baltā nakts" ir starptautisks mūsdienu kultūras forums, kas notiek lielākajās Eiropas un pasaules pilsētās. "Baltās nakts" pirmsākumi meklējami Francijā, Parīzē, bet vēlāk stafeti pārņēmušas arī citas Eiropas pilsētas. Rīgā "Baltā nakts" notiek kopš 2005. gada.

Baltā nakts (franču - Nuit Blanche) – radoši pavadīta bezmiega nakts, kad durvis ver gan muzeji, gan mākslas galerijas, uz ielām tiek rādīts kino, veidotas performances, teātra izrādes, dejas priekšnesumi un citas radošas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!