Foto: Publicitātes foto
Lai gan publikas interese par Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju Tetera namā jeb tautā sauktajā "Stūra mājā" ir liela un šogad to jau apmeklējuši vairāk nekā 36 tūkstoši cilvēku, ēkas sliktā stāvokļa dēļ ekspozīcijai atkal draud slēgšana. Muzeja direktore Solvita Vība sarunā ar Latvijas Radio raidījumu "Kultūras Rondo" aicinājusi pieņemt lēmumus ka saistīti ar par ēkas likteni un ceļ trauksmi, ka muzejs joprojām atrodas "nulles pozīcijā".

Kā vēsta Latvijas Radio, 27. septembrī muzejs saņēmis informatīvu vēstuli no VSIA "Valsts nekustamie īpašumi", ka slēgšanas termiņš – 2024. gada 7. maijs – nav atlikts, ja netiks risināts jautājums par neatliekamo darbu finansējumu "Stūra mājā".

"Tas cipars ir pāri 800 000 eiro, kas ir vajadzīgs, lai mēs pēc nākamā gada 7. maija varam turpināt savu darbu," sarunā ar "Kultūras Rondo" teic Vība.

Neatliekamo darbu sarakstā, ko Būvniecības valsts kontroles birojs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir noteikuši, ir ugunsdrošības signalizācijas ieviešana, pagalma pārsegumu labošana – lietas, ko nevar atlikt, lai būtu iespējams ēkas teritorijā laist apmeklētājus.

"Šī brīža apmeklētāji nav apdraudēti, jo mēs nelietojam tās telpas daļas, kur mums ir aizliegts to darīt," stāsta Vība.

Muzeja direktore atgādina – 2020. gadā lēmums par nama nodošanu izsolē tika pārtraukts un "filozofiski noformulēts", ka jārod risinājums, tomēr no lēmuma pieņemšanas brīža pagājuši trīs gadi, un muzejs joprojām atrodas "nulles" pozīcijā.

Viņa uzsver, ka lēmums namu nepārdot pieņemts valsts interesēs, tāpēc arī visai valstij un valdībai būtu jārisina ar to saistītie jautājumi, ne tikai Kultūras ministrijai.

Direktore norāda, ka divi galvenie problēmjautājumi šobrīd ir – no kurienes tiks piešķirta nauda un kam ir jāizstrādā speciāls "Stūra mājas" likums.

Muzeja vadītāja arī stāsta, ka piedāvājums tam, kas varētu norisināties "Stūra mājā" jeb Tetera namā, ir plašs. Turklāt ēka kā jūgendstila paraugs esot ļoti labi saglabājusies. Vība arī saka, ka aplams ir arguments, ka neviens šajās telpās negrib darboties. Interesi esot izrādījuši gan kultūras cilvēki, gan nevalstiskais sektors.

Sarunā ar "Kultūras Rondo" Vība norāda, ka Okupācijas mzuejs ir "Stūra mājas" nomnieks līdz 2050. gadam un tas strādās pie jebkuriem apstākļiem un jebkuras valdības. "Tikai nebiedējiet ar slēgšanu," saka muzeja vadītāja.

Jau vēstīts, ka Tetera namam jeb "Stūra mājas" ēkai šī gada septembrī tika apstiprināts vēsturiska notikuma vietas statuss. Iepriekš šāds statuss bija tikai daļai ēkas.

Tetera nams kā īres – tirgotāju nams ar veikaliem un galerijām tika uzcelts 1912. gadā. Latvijas pirmās republikas laikā daļu no tās izmantoja Iekšlietu ministrija. Savukārt padomju okupācijas gados ēkā atradās Valsts drošības komiteja jeb čeka. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas namā ievācās Valsts policija, kas tur mita līdz 2008. gadam. Publikai nams tika atvērts 2014. gadā, bet kopš 2015. gada sākuma daļā ēkas atrodas Okupācijas muzeja ekspozīcija par čekas vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!