Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 24. februārī, aprit divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Godinot ukraiņu tautas varonību un sīkstumu, arī Rīgā notiks vairāki atbalsta un ziedojumu vākšanas pasākumi. Tāpat ikviens aicināts iepazīt ukraiņu kultūru un reflektēt par kara šaušalīgo postu dažādās kultūras norisēs. Piedāvājam Ukrainai veltītu kultūras notikumu izlasi šajā nedēļas nogalē.

Pie Latvijas Okupācijas muzeja atklās karam Ukrainā veltītu izstādi

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24. februārī, pulksten 11 pie Latvijas Okupācijas muzeja tiks atklāta fotoizstāde "Kara portreti: divi drosmes gadi, divi upurēšanās gadi". Ekspozīcija Muzeja logos dos Rīgas viesiem un Muzeja apmeklētājiem iespēju aplūkot Ukrainas Nacionālās gvardes foto izlasi, veltītu Ukrainas kara otrās gadadienas piemiņai. Izstāde tiek organizēta sadarbībā ar nodibinājumu "Polonskyi ģimenes Labdarības fonds".

Fotogrāfijās atainota Ukrainas karavīru ikdienas dzīve, aizstāvot savu dzimteni. Izstādes mērķis ir pieminēt otro gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un parādīt cilvēkus aiz kara.

Izstādes fotogrāfijas nodrošina Nacionālās gvardes preses dienests un Ukrainas Nacionālās gvardes fotogrāfi. Fotogrāfijas uzņemtas no 2023. gada maija līdz decembrim vietās, kur norisinās karadarbība.

Latvijas Okupācijas muzejs ir organizējis vairākus pasākumus un izstādes Ukrainas atbalstam, iepazīstinot ar valsts vēsturi un izgaismojot šī brīža situāciju Ukrainā. Muzejā ir pieejams arī audiogids un bērniem veidots izdevums "Mika grāmata" ukraiņu valodā.

Izstādes pirmā daļa — Ukrainas Nacionālās gvardes fotogrāfu uzņemtie attēli un ukraiņu centra "Perlina" bērnu zīmējumu izstāde — tiks atklāta ceturtdien, 22. februārī un būs apskatāma Mazajā Pils ielā 2.

Karavīru portretu izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Ukrainas kara otrajā gadadienā, sestdien, 24. februārī, pulksten 16 vienlaikus Ļvivas Fotomuzejā, Ukrainā un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. izstāžu zālē, Rīgā tiks atklāta Ukrainas fotogrāfu Oļega Ogorodņika, Romāna Meteļska, Tarasa Greņa, Sofijas Leginas un Irīnas Baraņskas-Voroņinas fotoizstāde "Nesalaužamie".

Fotogrāfijas tapušas Ļvivas rehabilitācijas centros, kuros ievainotie ukraiņu karavīri psiholoģiski un medicīniski atgūstas pēc smagiem ievainojumiem kara laukā. Šīs fotogrāfijas rāda briesmīgā kara nepārprotamo realitāti – ciešanas, tūkstošiem sakropļotu ķermeņu – šo karavīru dzīves, aizstāvot savu valsti, savu tautu, savas ģimenes, nu ir izmainītas neatgriezeniski. Vienlaikus šie attēli visai pasaulei un jo īpaši Ukrainas ienaidniekiem apliecina – "jums dažreiz izdodas sakropļot mūsu miesu, bet ne mūsu Gara spēku!"

Izstādes norises laiks: no 2024. gada 24. februāra līdz 2. martam.

Labdarības koncerts "Kopā ar Ukrainu"

Foto: LETA

24. februārī pulksten 18.30, apliecinot solidaritāti ar Ukrainas tautu, Ukrainas vēstniecība Latvijā LNB rīko labdarības koncertu Ukrainas atbalstam "Kopā ar Ukrainu". Ienākumi no koncerta tiks novirzīti Ukrainas atbalstam. Ziedojumu saņēmējus izvēlēsies Ukrainas vēstniecība Latvijā un labdarības fonds "Ziedot.lv".

Koncerta programmā ukraiņu un latviešu mūziķu priekšnesumi: Etnogrupa "Ogas", Ralfs Eilands, Andrejs Osokins, Jānis Stībelis, Marija Naumova, Miks Galvanovskis, Kārlis Kazāks, grupa "Sudden Lights", Intars Busulis un "Abonementa orķestris", Markus Riva, Elizabete Gaile, Viktorija Prituļaka un Anastasia Vasilenko. Koncerta vadītājs: Goran Gora.

Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Koncerts pulksten 18.30 būs skatāms sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv", pulksten 21.10 – LTV1 un REplay.lv.

Radošās darbnīcas un izzinošas pastaigas Latvijas Nacionālā mākslas muzejā

Foto: No LNMM krājuma

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), Mākslas studijā, kura darbosies 24. februārī no pulksten 11.30 līdz 13.30 (pieaugušajiem) un no pulksten 12 līdz 13 (ģimenēm ar bērniem vecumā līdz 10 gadiem), tiks pētīta kara tematika, kas daudzpusīgi pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Nodarbību ievadīs mākslinieces, muzejpedagoģes Diānas Dimzas-Dimmes stāstījums par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam.

Savukārt pulksten 14 norisināsies darbnīca ģimenēm "Pasaka par Pūķi, kuru sauca Karš". Darbnīcas dalībnieki gan iepazīsies ar latviešu mākslinieka Jāzepa Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai", gan skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā. Pēc pastaigas varēs noklausīties mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes pasaku "Pūķis, kuru sauca Karš" un darboties radoši – vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

Dalība darbnīcās: ziedojums Ukrainai – fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kaste vai tiešsaistē Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama

Iespēja radīt nozīmītes un iepazīt vitinanku Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Foto: Publicitātes foto

24. februārī no pulksten 12 līdz 15 muzejā norisināsies piespraužu veidošanas akcija. Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot savu unikālu solidaritātes simbolu. Aksesuāru radīšanai izmantosim dažādus tekstilmateriālus – audumus, diegus utt.

Savukārt ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas (Daria Kalashnikova) vadībā 24. februārī pulksten 14 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas – vitinankas (vytynanka) meistarklase. Vitinanka ir dekoratīvs papīra griezums, ko iegūst, ar nazi griežot ģeometriskus, simetriskus elementus baltā vai krāsainā papīra lapā. Tradicionāli šādus papīra izgriezumus izvietoja pie logiem, lai pasargātu māju no ļaunuma un negatīvas enerģijas. Darbnīcā katrs varēs veidot kartītes vitinankas tehnikā, kuras tiks nosūtītas Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveiciens un atbalsts no Latvijas.

Dalība darbnīcās: ziedojums Ukrainai – fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Uz piespraudīšu darbnīcu nav nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Savukārt uz vitinankas meistarklasi vietu skaits ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās

"Saulespuķu spēks" Mākslas muzejā "Rīgas birža"

Radošajā darbnīcā "Saulespuķu spēks" 24. februārī plkst. 12.00 kolāžās daudzveidīgi tiks interpretēta Ukrainas nacionālā puķe kā dzīvības un enerģijas simbols, akcentējot tās nozīmi valsts kultūrā un vēsturē. Iedvesmai varēs apmeklēt muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gleznās aplūkojot krāšņās 16.–17. gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijas. Darbnīcā varēs izmantot dažāda veida materiālus un tehnikas, piemēram, aplikācijas, papīru, audumu, plastilīnu un žurnālu atgriezumus.

Dalība darbnīcā: ziedojums Ukrainai – fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kaste vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!