Foto: F64
Rīgas svētku galvenais mērķis ir radīt rīdziniekiem kopības sajūtu un veicināt līdzdarbošanās, līdzradīšanas prieku, tā sarunās ar "Latvijas Avīzi" piektdien paudušas Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane un Rīgas svētku koncepcijas autore Diāna Čivle.

"Mēs ar svētku režisoru Uģi Brikmani gribējām parādīt, ka Rīgā labi jūtamies tad, kad kopā kaut ko darām, radoši darbojamies. Tādēļ arī izvēlēts moto "Dzīvā Rīga" – lai atgādinātu, ka pilsētu veido cilvēki, un, ja iedzīvotāji ir aktīvi, radoši, gatavi dalīties cits ar citu, tad pilsēta ir dzīva," svētku koncepciju skaidro Čivle.

"Mēs pārāk bieži runājam par problēmām, uzņemam daudz negatīvās enerģijas – tāda ir apkārtējā realitāte. Cilvēkiem nepieciešama morālā rehabilitācija, ko spēj sniegt svētki. Turklāt, ja ir svētki galvaspilsētai Rīgai, kurai ir 35 sadraudzības pilsētas, tad tā ir arī reklāma Latvijai, jo šo pilsētu pārstāvji aiznesīs pasaulē liecinājumu par mūsu kultūru un varēšanu," papildina Aldermane.

Kā pēc etiķetes paredzēts, uz Rīgas 810. dzimšanas dienu arī uzaicinātas delegācijas no sadraudzības pilsētām.

"Rīgas svētki kļūst par rīdzinieku svētkiem," secina Eiženija Aldermane. "Domāju, tas parāda arī rīdzinieciskās identitātes nostiprināšanos neatkarīgi no tautības." Jautāta, vai nodalīšanos pa tautībām simptomātiski neatklāj piektdienas vakarā paredzētais "Bi2" koncerts, E. Aldermane saka kategorisku nē: "Sastādot programmu, nekad neesam domājuši: šis būs latviešiem, tas krieviem. Par šķeltniecību varētu runāt, ja šis koncerts notiktu vienā vakarā ar lielkoncertu Mežaparkā, taču tas speciāli ielikts dažādās dienās. Domāju, ka "Bi2" koncertu pamatā apmeklēs visu tautību jaunieši, kamēr deju koncertu Ķīpsalā un lielkoncertu vairāk izvēlēsies vidējā un vecākā paaudze."

Jau ziņots, ka piektdien, 19. augustā ar plašu pasākumu programmu tiks svinēta Rīgas 810. jubileja. Svētki ilgs līdz pat svētdienas vakaram, kad noslēgsies ar vērienīgu uguņošanu.

Rīgas svētki 2011 – Rīgai 810 programma

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!