Foto: Aivars Liepiņš
Latvijas Literatūras gada balvas 2012 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Inga Žolude par grāmatu "Sarkanie bērni", izdevējs "Dienas Grāmata".

Prozaiķe Inga Žolude studējusi Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē, kur ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā. No 2008. līdz 2009. gadam studējusi Anglofono literatūru doktorantūras programmā Dienvidilinojas Universitātē ASV.

Debijas romāns "Silta zeme" 2008. gadā, stāstu krājums "Mierinājums Ādama kokam" 2010. gadā, par šo grāmatu autore 2011. gadā saņem Eiropas Savienības Literatūras balvu.

Pauls Daija: "Saasināta un pulsējoša valoda, kas pakāpeniski top saasinātā un pulsējošā savas esības apziņā, pietuvinātā caur tikai šķietami atsvešinātām pieredzēm, iekļauj romāna lasīšanā neskaitāmus jautājumus, kuri ir tikpat sāpīgi, kā noklusētās atbildes uz tiem – un tāpēc vēl jo vairāk uzdošanas vērti."

Dace Rukšāne: "Grāmata, kas liek aizdomāties par attiecībām ar vecākiem, ar bērniem, ar tuvākajiem līdzcilvēkiem neuzbāzīgā, bet emocionāli ļoti ietekmīgā manierē, vienlaikus liekot lasītājam iejusties dažādu paaudžu, kultūru un subkultūru tēlos. Žolude ir spējusi savienot nereālo ar patieso tik organiski, ka nevienu brīdi nerodas šaubas par to, ka bērni var dzimt arī citādi nekā mēs esam pieraduši."

Maira Asare: "Otrais Ingas Žoludes romāns "Sarkanie bērni" pārsteidz ar vairākām latviešu literatūrā līdz šim sastaptām īpatnībām, proti, romānā atklātā izredzētības un nolemtības un cīņas par izdzīvošanu tēma, kas līdz šim latviešu lasītājam bija aizsniedzama vien labākajos Latīņamerikas rakstnieku darbos, taču Ingas romānā šī izredzētība varoņus neatbrīvo no cīņas par izdzīvošanu. Jāatzīmē arī ļoti reti latviešu literatūrā sastopamais maģiskā un reālā saliedējums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!