Foto: F64

Latvijas Nacionālajā operā otrdien, 19. februārī, plkst. 19:00 notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts, kurā nominantu un laureātu izpildījumā izskanēs gan klasikas skaņdarbi, gan laikmetīgās mūzikas pērles. Ceremoniju un koncertu tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika", portālu "Delfi" informē ceremonijas un koncerta organizatori no VSIA "Latvijas Koncerti".

Lielās mūzikas balvas 2012 svinīgajā koncertā izskanēs Toskas ārija "Vissi d'arte" no Džakomo Pučīni operas "Toska" Liene Kinčas balsī, gan Mocarta Klarnetes koncerta lēnā daļa ar Egīla Šēfera solo. Mūsdienīgākus akcentus programmai piešķirs kosmosa izpētes skats no Andra Dzenīša operas "Dauka" Armanda Siliņa, Viestura Jansona un Rīgas Doma zēnu kora dziedājumā.

Skanēs arī Žana Martinona Piektā sonatīne jaunās un talantīgās vijolnieces Elīnas Bukšas interpretācijā. Viņa īpaši uz šo koncertu būs ieradusies no savas studiju vietas – Briseles. Tāpat izskanēs arī Astora Pjacollas temperamentīgais "Libertango" par izcilu sniegumu nominētās šarmantās akordeonistes Ksenijas Sidorovas izpildījumā.

Uz skatuves kāps arī Latvijas Radio koris un Valsts akadēmisko koris "Latvija", programmā būs arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas orķestra priekšnesumi, tā piedāvājot koncerta skatītājiem ieskatu visā plašajā LMB 2012 gada nomināciju muzikālajā daudzveidībā.

Ceremonijas un svinīgā koncerta vadītāji būs Dita Lūriņa un Ints Teterovskis; scenārija un video tekstu autors – Orests Silabriedis.

Balvas pasniegšanas ceremonijas un koncerta režisors, kā arī videomateriālu autors šogad būs Roberts Rubīns, savukārt scenogrāfiju veido jaunais arhitekts Didzis Jaunzems. "Scenogrāfija Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonijai veidota kā laikmetīgās mākslas darbs, kas necenšas atveidot kādu konkrētu vidi, bet ar abstraktu tēlu ļauj pasākuma apmeklētājiem pašiem interpretēt redzēto un dzirdēto, tādējādi aicinot pasākuma dalībniekus un televīzijas skatītājus piedzīvot mākslu mākslā," informē mākslinieki, kuru darbs šobrīd noris Jura Podnieka studijā.

Šī gada Lielās mūzikas balvas ceremonijā tiks pasniegtas balvas deviņās kategorijās – Gada debija, Gada jaundarbs, Gada koncerts, Gada uzvedums, Par izcilu interpretāciju, Par izcilu sniegumu, Par izcilu darbu ansamblī, kā arī divas, kuru saņēmēji zināmi jau šobrīd – balvu par mūža ieguldījumu saņems dziedātāja Laima Andersone-Silāre, savukārt īpašā balva par izcilu ieguldījumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē tiks pasniegta Arnoldam Klotiņam par grāmatu "Mūzika okupācijā. Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1940–1945".

Jau ziņots, ka portālā "Delfi" līdz 18. februārim (ieskaitot) norisinās publikas balsojums, par savu simpātiju var nobalsot šeit. Par visiem nominantiem var izlasīt portāla "Delfi" īpašajā "Lielās mūzikas balvas 2012" sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!