Foto: LETA

Šī gada 11. jūnijā pēc smagas slimības mirusi režisore, skatuves mākslas teorētiķe, viena no teātra festivāla "Homo Novus" ilggadējām kuratorēm, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) profesore Zane Kreicberga, sociālajos medijos pavēstījuši viņas tuvinieki.

Ģimene pauž pateicību Paula Stradiņa slimnīcas paliatīvās aprūpes nodaļas kolektīvam un ārstei Ilgai Albinai par iejūtību. Par izvadīšanas vietu un laiku vēl tiks tiks ziņots.

Kā vēstīts LKA mājaslapā, Zane Kreicberga LKA strādāja kopš 2000. gada, sākotnēji kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, bet kopš 2010. gada aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu.

Viņa ir viena no nu jau leģendārā aktieru un režisoru kursa absolventiem, kas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā pabeidza Akadēmiju 1997. gadā. Pirms tam Kreicberga bija viena no vadošajām aktrisēm Anša Rūtentāla Kustību teātrī, kā arī piedalījās Māras Ķimeles godalgotajā izrādē "Rutes grāmata" (1994). LKA viņa ir veidojusi un vadīja Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas bakalaura apakšprogrammu kopā ar prof. Ingu Pērkoni, Audiovizuālās un skatuves mākslas un producēšanas bakalaura apakšprogrammu kopā ar lektori Antru Cilinsku un Teātra mākslas maģistrantūras programmu.

Kreicberga bija Latvijas Jaunā teātra institūta aktivitāšu ierosinātāja un īstenotāja, viena no Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" kuratorēm, daudzu starptautisku projektu vadītāja.

Kreicberga iestudējusi izrādes Nacionālajā, Liepājas, Valmieras, Latvijas Leļļu, Jaunajā Rīgas teātrī un Neatkarīgajā teātrī "Skatuve", vairākas kameroperas, kā arī realizējusi daudzu neatkarīgu mākslu sintēzes projektu un koncertu režiju, lielākoties sadarbībā ar Latvijas Radio kori. Viņas režisētā elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cēsu Mākslas festivālā saņēma Lielo mūzikas balvu kā labākais mūzikas uzvedums (2010), bet teātrī Skatuve iestudētā izrāde "Jokdara Bustera pasaule" ieguvusi "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākā izrāde bērniem (1998).

Kreicbergas pētnieciskās intereses bija saistās ar aktiermeistarības tehnikām un teātra lomu sociālpolitiskā kontekstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!