Foto: F64
Piektdien, 11. martā, 87 gadu vecumā mūžībā aizgājis izcilais fotogrāfs Gunārs Janaitis, atsaucoties uz viņa dzīvesbiedri, svētdien, 13. martā, vēstīja Latvijas Radio.

Gunārs Janaitis (1934-2022) studējis Latvijas Valsts Universitātē filoloģijas fakultātē, taču fotografēt sācis 14 gadu vecumā un bijis ilggadējs fotokluba "Rīga" biedrs.

Mākslinieka profesionālā karjera bija saistīta ar kultūras fotožurnālistisku, strādājot laikrakstā "Literatūra un Māksla" (1967-1994). Janaitim bija iespēja fotografēt daudzus ievērojamus cilvēkus, būt klāt nozīmīgos notikumos.

Fotogrāfs radījis apjomīgu kolekciju ar Latvijas izcilību portretiem, viņa uzmanības fokuss vienmēr bijis portrets, pats cilvēks, personība, mēģinājums notvert viņa "esenci", viņa spēku caur žestu un noskaņu viņu raksturojošā vidē.

2018. gadā apgādā "Neputns" iznāca Janaiša fotogrāfiju grāmata "Personības un laikmets" ar dažādu kultūras personību portrertiem, kas tapuši laika posmā no 60. gadiem līdz mūsdienām. Attēlus papildināja Janaiša rakstītas atmiņas, pārdomas par portretētajiem – Kurtu Fridrihsonu, Birutu Baumani, Lūciju Garūtu, Vizmu Belševicu, Jāni Stradiņu, Imantu Ziedoni u.c.

"Fotogrāfs Gunārs Janaitis — tas jau ir vēsturiski nostiprinājies jēdziens. Gluži kā sava īsteni trauksmainā laikmeta notikumu un personību dokumentētāja Viļa Rīdzenieka vārds. Jau vismaz pusgadsimtu arī Gunāra Janaiša sniegums pastāv kaut kur mūsu apziņas telpā, domājot par Latvijas kultūras dzīvei nozīmīgiem tēliem, personību atveidiem, saglabātām, laika ritējuma nepielūdzamībai atņemtām sejām," tā grāmatas ievadā rakstīja mākslas zinātniece un apgāda "Neputns" galvena redaktore Laima Slava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!