Foto: F64

Pirmdien, 12. jūnijā, Dailes teātra Stikla zālē pēdējā gaitā pavadīta izcilā teātra un kino aktrise Lilita Ozoliņa. Kā vēstīts iepriekš aktrise mūžībā devās šī gada 5. jūnijā 75 gadu vecumā.

Aktrisi pēdējā gaitā pavadīja viņas tuvinieki un talanta pielūdzēji, kā arī kolēģi no Dailes un citiem Latvijas teātriem.

Pēdējos publikas un kolēģu aplausus aktrise saņēma, izejot pa Dailes teātra durvīm, lai dotos uz mūža mājām. Atvadīties no Dailes teātra leģendas bija ieradušies viņas skatuves līdzgaitnieki Juris Žagars, Viesturs Kairišs, Indra Briķe, Artis Robežnieks, Gints Andžans, Aldis Siliņš, Ģirts Ķesteris, Intars Rešetins, Ivars Kalniņš, Akvelīna Līvmane, Olga Dreģe un citi.

Foto: DELFI

Pēdējā gaitā Ozoliņu pavadīja arī Nacionālā teātra mākslinieki – režisors Valdis Lūriņš, aktieri Ģirts Jakovļevs, Juris Lisners, Ainārs Ančevskis, Ināra Slucka, Daiga Gaismiņa un Lolita Cauka.

Uz atvadām Dailes teātrī bija ieradušies arī teātra zinātnieks Jānis Siliņš, bijušas Latvijas Leļļu teātra direktors Vilnis Beķeris ar kundzi, runas pedagoģe un aktrise Zane Daudziņa, aktieri Vilis Daudziņš, Gundars Āboliņš, bijusī kultūras ministre, tulkotāja un politiķe Kārina Pētersone, režisore Māra Ķimele, rakstniece Nora Ikstena, sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilipsone, žurnālists Arnis Krauze un daudzas citas kultūras nozares personības.

"Dailes teātrī Lilita bija dīva un leģenda. Viņas darbs bija izcils, tik smalks un dziļš. Ārkārtīgi sāpīgs zaudējums Dailes teātrim, Latvijas teātrim un pasaules kino mākslai. Mums gan kolektīvam kopumā, gan personīgi katram. Zaudējums ir negaidīts," atvadu vārdos rakstīja Lilita Ozoliņas kolēģi Dailes teātrī.

Foto: DELFI

Aktrise dzimusi 1947. gada 19. novembrī Rīgā. Mācījusies Tautas kinoaktieru studijas Līvijas Akurāteres un Aloiza Brenča kursā. 1971. gadā beigusi Dailes teātra 4. studiju, vienlaicīgi iegūstot Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes augstāko izglītību specialitātē "Profesionālā teātra un kino aktrise".

Lilitas Ozoliņas skatuves mūžs aizritējis Dailes teātrī, bet kino skatītājiem viņa pazīstama no tādām filmām kā "Melnā vēža spīlēs", "Kad lietus un vēji sitas logā", "Klāvs, Mārtiņa dēls", "Ezera sonāte", "Cīrulīši", "Maija un Paija", daudzsēriju filmām "Ilgais ceļš kāpās" un "Zītaru dzimta", un daudzām citām. Aktrise filmējusies arī jaunākajās latviešu filmās - Ināras Kolmanes "Bille" un Viestura Kairiša "Melānijas hronika".

Kā raksta viņas kolēģi, Lilitas Ozoliņas talants un inteliģence veidojusi Dailes teātri jau vairāk nekā pussgadsmitu. Teātrī aktrise strādāja kopš 1966. gada un viņas leģenda ir kļuvusi par neatņemamu daļu no Dailes kanona.

Lilita Ozoliņa saņēmusi Lilitas Bērziņas balvu (2008). "Spēlmaņu nakts" balva kā gada labākajai aktrisei par Alises lomu Augusta Strindberga lugas "Nāves deja" iestudējumā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī (1996). Par lomām M. Bogavacas lugas "Ka tavu tēti!" iestudējumā nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada aktrise otrā plāna lomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!