Foto: Vida Press
Ak, Šineida, īru dumpiniece un priesteriene! Trauksmaina un dvēseles sāpju pilna bija tava dzīve, bet balss skanēja tā, kā neviena. To nekļūdīgi varēja un var joprojām atpazīt starp miljoniem citu. Tajā ir kaut kas tik trausls, pārcilvēciski tīrs un spēcīgi tiešs, kaut kas tāds, kas skan katrā no mums, bet tikai retajam to izdodas apzināties un būt tik drosmīgam, lai izkliegtu pasaulei.

Visticamāk, pirmo reizi Šineidas O'Konoras balsi dzirdēju dziesmā "Nothing Compares 2 U". Manās atmiņās 90. gadu sākumā tā skanēja visur. Šis "visur" gan ir jāprecizē – un noteikti tas nav tas pats "visur", kas 2023. gadā. Visticamāk, tas bija Latvijas Radio raidījums "Tax Free", kas bija, šķiet, pats pirmais populārās mūzikas tops Latvijā (balsot tajā varēja, sūtot vēstules), un tad kasešu magnetofonā no šī raidījuma ierakstītās mīļākās dziesmas ar sākumā un beigās skanošu vadītāja Elvja Jansona balsi griezās atskaņotājā līdz apnikumam. Bet "Nothing Compares 2 U" nekad neapnika. Ik reizi stāsts tika izdzīvots no jauna. It kā es savos 10–11 gados kaut vārdu no tā visa saprastu.

Biju redzējusi arī dziesmas klipu. Kāpēc tik skaistai sievietei ir jānoskuj sev mati, domāju es. Jo mati taču ir sievietes lielākā rota. Kāpēc? Kāpēc ir jāprotestē pret kaut kādiem skaistuma standartiem? Arī to es, tikko izkūņojusies no princešu pasaku vecuma, galīgi nesapratu. O, nemaz nebija ilgi jāgaida. Deviņdesmitie ar savu "heroin chic", supermodeļu un skaistumkonkursu kultu nebija pati labvēlīgākā augsne pusaudzes veselīgas pašapziņas būvēšanā. Bet Šineida plēsa pāvesta bildi, teica daudz dusmīgu un ļoti atklātu lietu, bet dziesmās sita maigi un precīzi. Viņa līdzās Doloresai O'Riordanai, Bjorkai un Polijai Džīnai Hārvijai bija kaut kas vairāk par vienkārši populārām dziedātājam, kas patīk. Interesantas, gudras, tiešas, talantīgas, stipras, atšķirīgas, neatkarīgas, spītīgas un tikai pēc tam skaistas sievietes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!