Foto: Reuters/Scanpix/LETA
65 gadu vecumā mūžībā devies leģendārais īru mūziķis, ķeltu pankroka (Celtic punk) karognesējs, grupas "The Pogues" līderis Šeins Makgovans (Shane MacGowan, 1957–2023), informē britu laikraksts "The Guardian".

Mūziķim jau ilgāku laiku esot bijušas nopietnas veselības problēmas. 2022. gada decembrī viņš ticis hospitalizēts, un šogad vairākus mēnešus pavadījis slimnīcā.

Ģimenes paziņojumā teikts, ka Makgovans mūžībā devies naktī uz 30. novembri. "Šeins vienmēr būs gaisma, ko esmu turējusi sev priekšā, un manu sapņu mēraukla, un manas dzīves mīlestība," sociālajā medijā "Instagram" raksta mūziķa sieva Viktorija Mērija Klarka. "Esmu vārdos neaprakstāmi laimīga par to, ka biju viņu satikusi, mīlējusi un pretī saņēmusi bezgalīgu mīlestību no viņa."

Šeins Makgovans nereti raksturots kā viens no spilgtākajiem pasaules rokmūzikas "infant terrible" un žūpības simboliem.

1977. gadā, iespaidojies no "Sex Pistols", Šeins nodibināja grupu "The Nipple Erectors". Tā ierakstīja vienu singlu un veica labi apmeklētu turneju, taču izjuka 1979. gada vidū.

1982. gadā tapa leģendārā "The Pogues" – grupa, kuras skanējumu var atpazīt starp neskaitāmām citām un kura aizsāka tautas mūzikas un pankroka sintēzi, kuru vēlākos gados turpinās pasaulslavenās grupas "Flogging Molly", "Dropkick Murphys", "Gogol Bordello" un citas.

1991. gada septembrī ar paziņojumu: "...viņi ir kļuvuši pārlieku progresīvi..." Makgovans pameta paša izveidoto grupu, lai gan "visa pilsēta" runāja par patieso versiju – grupas biedri līderi izmetuši par alkoholismu.

1993. gadā Šeins nodibināja grupu ar nosaukumu "The Popes".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!