Foto: Vida Press
Šī gada 9. februārī 74 gadu vecumā miris japāņu izcelsmes mūziķis, par krautroka pionieri dēvētais Damo Suzuki, kurš 70. gados bija ietekmīgās grupas "Can" līderis.

Par mūziķa nāvi sestdienas, 10. februāra, pēcpusdienā tika paziņots "Can" sociālo mediju kontos. Lai gan publiski šobrīd netiek ziņots nāves iemesls, ārvalstu mediji atgādina, ka 2014. gadā Damo Suzuki tika diagnosticēts zarnu vēzis.

"Dziļās sērās mums ir jāpaziņo, ka mūsu brīnišķīgais draugs Damo Suzuki 2024. gada 9. februārī ir devies mūžībā," teikts grupas "Can" paziņojumā.

"Viņa nebeidzamā radošā enerģija bija skārusi tik daudzus visā pasaulē, turklāt ne tikai ar grupu "Can", bet arī ar projektu "Damo Suzuki's Network". Viņa sirsnīgā dvēsele un bezkaunīgais smaidiņš mums mūžam pietrūks," līdzjūtībā pauž kolēģi.

Damo Suzuki bija grupas "Can" dziedātājs no 1970. līdz 1973. gadam, kas tiek uzskatīts par spožāko radošo posmu apvienības pastāvēšanas laikā.

Krautroks ir eksperimentālā roka paveids, kas 60. gadu beigās un 70. gados attīstījās Rietumvācijā, sakausējot psihedēlisko roku, elektroniku un avangarda mūziku. "Can" ir viena no svarīgākajām krautroka grupām.

Kā Nacionālajā enciklopēdijā raksta mūzikas žurnālists Klāss Vāvare, "Can" dalībnieku muzikālā erudīcija, individuālā tehniskā meistarība un asprātīgi ierakstu producēšanas risinājumi ("Can" bija vieni no semplēšanas tehnikas pionieriem) ļāva neierastās starpžanru kombinācijās adaptēt rokmūzikai agrāk svešas ietekmes, radot idejisku precedentu vēlākajām pasaules mūzikas, ambientās mūzikas, progresīvā roka, trokšņu roka, postpanka, postroka u.c. stilistikām.

Kaut arī 70. gados "Can", tāpat kā krautroks kopumā, bija tikai šaurās avangarda mūzikas cienītāju aprindās novērtēts fenomens, nākamajās desmitgadēs tā iemantojusi novatoru un jaunu muzikālu teritoriju celmlaužu reputāciju, iedvesmojot vairāku paaudžu mūziķus.

2009. gadā Damo Suzuki uzstājās Latvijā, atbilstoši "Damo Suzuki's Network" koncepcijai pieaicinot vietējos mūziķus. Toreiz kopā ar Suzuki uzstājās šobrīd pazīstamie kinorežisori, mūziķi Lauris un Raitis Ābeles ("Soundarcade", "Das Sonntags Legion"), ģitārists Edgars Rubenis ("Mona de bo"), basģitārists Artūrs Liepiņš ("Dun Dun" , šobrīd "Domenique Dumont"), kā arī bundzinieks Jānis Burmeisters, kurš spēlējis tādās grupās kā "Tesa", "Holy Lamb" un daudzās citās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!