Foto: Shutterstock

29. februārī mūžībā devies mākslinieks Ivars Asnis (1957-2024), informē Latvijas Mākslinieku savienība.

Asnis vizuālo mākslu bija apguvis patstāvīgi, izjūtot aicinājumu radīt tēlu pasauli pretstatā inženiera darbam ražošanā. Autora radītie fantāzijas tēli tika iemiesoti mālā, metālā, grafikā, autortehnikā un citās.

Asnis papildināja prasmes pie keramiķes Annas Mētras un tekstilmākslinieka Pētera Sidara, gleznotāja Valda Līcīša (Kuldīgas mākslas skolas direktora 1978-1989), grafiķa Artura Langmaņa (1921-2019), tomēr īpaši daudz mākslinieks guva sadarbībā ar gleznotāju, dzīvesbiedri Elitu Asni.

Asnis absolvēja Kandavas sovhoztehnikuma Automobiļu tehniskās apkopes un remonta specialitāti (tagadējā Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Automehāniķa kvalifikācijas programma) un paralēli mācībām strādāja bijušajā Dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcā (DKR) "Kuldīga".

Strādājot rūpnīcā, Asnis neklātienē absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātes Automobiļu un automobiļu saimniecības specialitāti (tagadējā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Tehniskā fakultāte). Mākslinieks turpināja studijas LBTU pedagoģijas maģistrantūrā un izstrādāja darbu "Mākslas ievirzes loma Jūlija Aleksandra Studenta pedagoģijas mācībā un tās pieaugošā nozīme mūsdienās".

2004. gadā Asnis ieguva maģistra grādu par darbu "Vizuālā māksla kā izglītības vides komponents".

Līdzās studijām LBTU Ivars Asnis bija sociāli aktīvs, mācījās Tautas universitātē un pēc LBTU absolvēšanas strādāja dažādos amatos Dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcā "Kuldīga", bija arī uzņēmuma Transporta daļas vadītājs līdz 1993. gadam.

Asnis strādājis par pedagogu Kuldīgas 1. vidusskolā, Kuldīgas 78. arodvidusskolā un bijis keramikas pulciņa vadītājs Kuldīgas Alternatīvajā sākumskolā (1997).

Mākslinieks izstādēs piedalījās kopš 1980. gada, bet kopš 1994. gada rīkojis personālizstādes un nelielas grupu izstādes.

Asnis bija LMS biedrs kopš 2003. gada un piedalījās LMS rīkotajās izstādēs.

Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Kuldīgas novada pašvaldības iestādē "Kuldīgas novada muzejs", citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 6. martā pulksten 12.00, Kuldīgas Sv. Annas baznīcas kapličā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!