Foto: Ieva Brinkmane

14. martā Valmieras teātra pagaidu mājvietā "Kurtuve" pirmizrādi piedzīvoja pēc Pāvila Rozīša romāna motīviem veidotais stāsts "Valmieras puikas" Jāņa Znotiņa režijā. Teātra pārstāvji portālu "Delfi" informē, ka šī izrāde ir stāsts par cilvēkiem, kuru dzīves mainīja kāds milzīgs notikums, kas ietekmēja ne vien Valmieras un Latvijas, bet visas pasaules vēsturi, – 1905. gada revolūcija.

Kā norāda izrādes veidotāji, skolās, universitātēs un cietumos – vietās, kur vienkopus pulcējas jauni, gudri un karsti prāti – pamazām brieda 1905. gada revolūcija. Valmierā viena no tādām vietām bija Oša privātā zēnu proģimnāzija, un tajā mācījās pusaudži, kas ne vien cīnījās par meiteņu uzmanību, risināja attiecības ar labajiem un sliktajiem skolotājiem un cits ar citu, bet arī slēpa aizliegtu literatūru, apmeklēja slepenas meža sapulces un sapņoja gāzt valdošo varu.

"Man vēsture vienmēr ir interesējusi, jo tajā bieži varam atrast atbildes uz šodien notiekošo," stāsta režisors Jānis Znotiņš. "Tāpēc, domājot par to, ko iestudēt jauniešiem, es bieži atgriežos pie idejām par vēsturiskiem notikumiem. Pāvila Rozīša "Valmieras puikas" ir bijis darbs, kurš man pa galvu maisījies no brīža, kopš esmu sācis strādāt Valmieras teātrī. Grāmata par Kļavas tēla prototipu Ivaru Smilgu un viņa pretrunīgo, latviešu tautas pašapziņai neērto likteni pēc revolūcijas, bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc man likās svarīgi šo darbu iestudēt."

Izrādes radošajā ansamblī arī dramaturģe Ance Muižniece, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, scenogrāfe Pamela Butāne, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, horeogrāfe Agate Bankava. Muzikālo noformējumu veidojis Rihards Zelezņevs.

Lomās: Aksels Aizkalns, Aigars Apinis, Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Rūdis Bīviņš, Gerda Embure, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Strods, Rasa Estere Ērgle, Sigita Skrabe, Lizete Leontīne Bērziņa, Paulīna Jansone, Emīlija Melānija Fimbauere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!