Foto: F64
Latvijas Teātra darbinieku savienība, atzīmējot Starptautisko teātra dienu, 28. martā pasniegs tradicionālās Lilitas Bērziņas un Harija Liepiņa balvas, ko šogad saņems aktieri Rēzija Kalniņa un Tālivaldis Lasmanis, portālu "Delfi" informē LTDS pārstāvji.

LTDS lēmusi Lilitas Bērziņas balvu piešķirt Dailes teātra aktrisei Rēzijai Kalniņai, nodēvējot viņu par patlaban spilgtāko savas paaudzes aktrisi, kuras daudzšķautņainais dramatiskais talants nekad nepaliek nepamanīts un spēj iedzīvināt visdažādākās lomas.

Lilitas Bērziņas balva pirmo reizi tika pasniegta 1987. gadā un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 2007.g. balvu ieguva Baiba Broka, 2008.g. – Lilita Ozoliņa, bet pagājušajā, 2009. gadā balva tika Valmieras drāmas teātra aktrisei Ievai Puķei.

Harija Liepiņa balvu saņems Valmieras drāmas teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis, kurš vairākus gadus ir tēlojis nozīmīgas varoņlomas, iemiesojot sava laika vīrišķības ideālu.

Harija Liepiņa balva pirmo reizi tika pasniegta 2005. gadā un to saņēmuši tādi aktieri, kā Vilis Daudziņš (2006.g.), Rihards Rudāks (2007.g.), Uldis Anže (2008.g.), bet 2009. gadā balvu saņēma Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris.

Tāpat pasākumā tiks piešķirta Helēnas Tangijevas – Birznieces balva, kuru LNO un RHV baleta pedagoģe un repetitore Sarmīte Jakse – Graudiņa– viena no pēdējām izcilās baletmeistares un pedagoģes Helēnas Tangijevas Birznieces skolniecēm. Sarmītes Jakses-Graudiņas pedagoģes rokām izveidotas tādas baleta zvaigznes kā Margarita Demjanoka un Elza Leimane.

Helēnas Tangijevas-Birzniecas balva pirmoreiz pasniegta 1996. gadā Litai Beiris. To saņēmuši arī Ausma Dragone, Inese Dumpe (2006.g.), un 2008.g. – Aivars Leimanis.

Teātra dienas pasākumi DELFI afišā

Balvu kandidātus iesniedz Latvijas profesionālie teātri, bet balvu laureātus nosaka biedrības Latvijas Teātra darbinieku savienības valde aizklātā balsojumā. Šogad svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies 28. martā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!