Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 21. novembrī mūžībā aizgājis leģendārais baletdejotājs un pedagogs Artūrs Ēķis, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Nacionālās operas pārstāvji.

Atvadīšanās no baletdejotāja Artūra Ēķa notiks 26.novembrī plkst.11.00 I Meža kapu kapličā.

"Sešdesmito gadu vidū viņš ir viens no dramatiski spilgtākajiem un tehniski spožākajiem solistiem. Gaišs un spēcīgs. No noziedzīgi triumfējoša, sarkani melna ļaunā burvja Rotbrata "Gulbju ezerā" līdz orientāli maigajam "Šakuntalas" Dušiantam, no hana Gireja "Bahčisarajas strūklakā" līdz cēlajam Zigfrīdam "Gulbju ezerā", tā par dejotāju savulaik rakstīja baleta kritiķis Ēriks Tivums.

Artūrs Ēķis (1933 – 2011) bijis Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolvents, papildinājis zināšanas un prasmes Ļeņingradas Horeogrāfijas skolā un Lielajā teātrī. No 1962. līdz 1977. gadam bijis LNO baleta solists un pedagogs, vēlāk pasniedzis deju gan Horeogrāfijas vidusskolā, gan konservatorijā, Latvijas Kultūras akadēmijā. Bijis Latvijas profesionālā baleta asociācijas prezidents un LTDS priekšsēdētājs. Nozīmīgāko lomu vidū – Vergs A.Adāna baletā "Korsārs", Rotbarts, Zigfrīds P.Čaikovska baletā "Gulbju ezers", Dušianta S.Balasanjana baletā "Šakuntala", Pērs Gints, Girejs B.Asafjeva baletā "Bahčisarajas strūklaka" u.c.

Artūrs Ēkis filmējies Rīgas kinostudijas filmās "Vella kalpi", "Vella kalpi Vella dzirnavās", epizodiskās lomās filmās "Ilgais ceļš kāpās" un "īsa pamācība mīlēšanā", kā arī citu valstu kinolentēs – "Brāļi Riko", "Krasts", "Privalova miljoni".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!