Radošā apvienība "Nomadi" izdevusi DVD disku ar dokumentālo filmu par latviešu teātra vecmeistaru režisoru Oļģertu Kroderu.

Filma ir par teātri, smiekliem un vientulību, kuras centrā leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders un viņa darbs Valmieras teātrī pie ceturtā Viljama Šekspīra "Hamleta" iestudējuma.

Līdzās režisoram sarunā par to, ko cilvēkam nozīmē "Būt vai nebūt" iesaistās četri dažādu paaudžu Hamleta lomas atveidotāji – Rihards Rudāks, Jānis Makovskis, Ivars Stonins un Ivo Martinsons. Filma stāsta par Krodera dzīvi teātrī, kas ir arī viņa mājas, un Latvijas tautas likteni, kurš ieskanas filmas varoņu dzīves stāstos.

Filmas režisori ir Krista Burāne un Mārtiņš Eihe, operatore – Inese Apse.
Filma nominēta Lielā Kristpa balvai kā labākā īsmetrāžas dokumentālā filma, kā labākā debija un par labāko operatora darbu, tai pieder arī "Dienas" Gada balvas kultūrā nominācija.

"Piektais Hamlets ir kas vairāk par ierindas dokumentālo filmu," raksta kritiķe Zane Radzobe, "filma pārsteidz ar detaļu un noskaņu smalkumu, liekot to svērt "autonomai" mākslai piederīgos svaru kausos. (..)Vienā teikumā raksturojot, par ko stāsta filma, es teiktu — par teātri. Ne tikai "drēbi", ar ko skatītājus iepazīstina unikāli kadri no jaunākā Valmieras Hamleta mēģinājumiem. Par teātri kā spēku, kas caurvij piecu filmēto cilvēku dzīvi. Trīs joprojām ir teātrī, divi atšķirīgu iemeslu dēļ vairs ne. Bet nospiedums paliek. Un to Piektajā Hamletā izdevies atklāt neparasti smalki."

Filmas DVD pieejams Latvijas grāmatnīcās, Valmieras Drāmas teātrī un pie Radošās apvienības "Nomadi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!