Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā nedēļas nogalē Berlīnē pirmizrādi piedzīvojis iestudējums par Krievijas meiteņu pankgrupu "Pussy Riot", raksta ārvalstu prese.

Izrādi "Pussy Right" iestudējis Berlīnes Maksima Gorkija vārdā nosauktais teātris. Izrādē piedalījās aktieri Anna Millere, Kristina Kēninga, Regina Cimmermana un Ulrihs Matess. Izrādes – akcijas iniciatori ir Heinriha Bella fonds, tās apmeklējums bija bezmaksas un tā tiešraidē tika pārraidīta fonda mājaslapā.

Izrādes teksts veidots, izmantojot fragmentus no "Pussy Riot" tiesas sēdes protokoliem, kā arī no Sofokla traģēdijas "Antigone". Kā uzsver izrādes veidotāji, antīkā teksta izmantošana dokumentālajam stāstam piešķir māksliniecisku vētību.

Kā medijiem pastāstīja viens no idejas autoriem, Berlīnē dzīvojošais krievu žurnālists Sergejs Lagodinskis, starp "Pussy Riot" un Antigoni ir acīmredzamas paralēles – gan antīkās traģēdijas varone, gan krievu panku meitenes sacēlušās pret vispārpieņemto kārtību.

Lagodisnkis izteicis cerību, ka izrāde netiks uztverta kā "lēta Putina režīma kritika", bet gan kā mēģinājums apzināties tagadni. Savukārt izrādes producents Deivids Mass uzsvēris, ka iestudējums tomēr ir protests pret "Pussy Riot" piespriesto sodu.

Patlaban nav zināms, cik liels cilvēku skaits apmeklējis izrādi, tāpat nav zināms, cik bieži izrāde turpmāk tiks demonstrēta.

Jau vēstīts, ka Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 17. augustā atzina par vainīgām huligānismā pankgrupas "Pussy Riot" trīs dalībnieces, kas izpildījušas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu dziesmu valsts galvenajā pareizticīgo katedrālē, un piesprieda viņām divu gadu cietumsodu.

"Pussy Riot" dalībnieču notiesāšanu nosodījušas ES, ASV un vairākas Eiropas valstis, tostarp arī daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp Madonna, Pols Makartnijs un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!