Ceturtdien, 18.oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pirmizrādi piedzīvojis jaunākais baleta iestudējums ”Otello”, kurā savijas klasiskais un laikmetīgais balets, pēc Viljama Šekspīra traģēdijas motīviem.

Kā portālu ”Delfi” informēja LNO preses pārstāve Signe Znotiņa, ”Otello” LNO izrādīs arī 19.oktobrī, pulksten 1 , LNO Lielajā zālē. Kopumā 2012./2013. gada sezonā divu cēlienu baleta izrāde būs skatāma vēl sešas reizes.


Baleta izrādes ”Otello” horeogrāfe ir starptautiski atzītā Krievijas māksliniece Alla Sigalova, kura kopā ar Latvijas Nacionālā baleta solistu un viesmākslinieku komandu ir radījusi oriģinālu mākslas darbu ar spilgtiem laikmetīgās dejas elementiem. Arī izrādes muzikālajā pavadījumā baroka ģēnija Johana Sebastiana Baha mūzika apvienota ar 20.gadsimta komponistu Jana Ksenaka un Aveta Terterjana skaņdarbiem.

Raksturojot savu jaunāko darbu, Sigalova atzina, ka ”izrāde ir par cilvēka sajūtām - mīlestību un greizsirdību, un tas, kurš nekad nav bijis greizsirdīgs, visticamāk, nekad nav arī no sirds mīlējis”.

Sigalova aicina apmeklēt baleta izrādes abos sastāvos – gan ar Seržu Derošu (Serge Desroches), gan Alekseju Avečkinu titullomās, jo horeogrāfija katrā no tām būs atšķirīga.

”Baleta izrāde ”Otello” ir viens no gaidītākajiem šīs sezonas jaunumiem, kas radīts, iedvesmojoties no nemirstīgā Šekspīra stāsta par Venēcijas mori, kurš greizsirdības uzplūdā nogalina savu mīļoto. Baleta izrāde ir īpaša arī tādēļ, ka titullomas atveidotājs, gluži kā oriģinālajā darbā, ir melnādainais mākslinieks, izcilais amerikāņu izcelsmes dejotājs Seržs Derošs. Jāmin, ka baleta izrādē līdzās pieredzējušiem dejotājiem redzēsim daudzsološus jaunos baleta solistus. Šo iestudējumu noteikti varam uzskatīt par īpašu notikumu LNO repertuārā,” par baleta izrādi stāsta LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos Artūrs Maskats.

Viens no ”Otello” titullomas izpildītājiem ir talantīgais amerikāņu izcelsmes dejotājs un Grācas baleta solists Seržs Derošs (Serge Desroches), bet otrs titullomas izpildītājs Aleksejs Avečkins ir piedalījies šīs baleta izrādes tapšanā kā vienīgais Sigalovas asistents.

Baleta izrādes scenogrāfs ir Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks – Dmitrijs Budkins (Krievija) un videomāksliniece – Ineta Sipunova.

Galvenās lomas izpilda: Otello - Seržs Derošs, Aleksejs Avečkins; Dezdemona: Ieva Rācene, Alise Prudāne, Iļana Puhova; Jago: Andris Pudāns, Aleksandrs Osadčijs; Kasio: Arturs Skuteļskis, Arturs Sokolovs; Emīlija: Evelīna Godunova, Nataļja Lipska; Bjanka: Sabīne Guravska, Annija Kopštāle; Rodrigo: Ringolds Žigis, Arturs Skuteļskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!