Foto: LETA
Kultūras ministrija (KM) otrdien lūgs valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 138,3 tūkstošus latu Dailes teātra (DT) finanšu situācijas stabilizēšanai, liecina valdībā iesniegtie dokumenti.

Nauda nepieciešama, lai teātris varētu segt 2012.gada tekošos un atliktos maksājumus.

KM norāda, ka Dailes teātra valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādi sāka veidoties jau 2011.gadā, jo valsts budžeta izdevumu konsolidācijas rezultātā teātrim dotācija 2010.gadā tika samazināta par 315 000 latiem salīdzinājumā ar 2009.gadu. Parādus teātris pakāpeniski dzēsa no 2011.gada septembra līdz 2012.gada februārim.

"Līdz ar to iepriekšējā gada parādi ietekmēja naudas plūsmu 2012.gadā un, ņemot vērā, ka vasaras mēnešos teātrim pašu ieņēmumi ir minimāli, atkal radās nodokļu parādi," skaidro KM.

Nodokļu parādi un nokavējuma naudas DT jādzēš līdz šā gada 28.decembrim.

DT faktiskie ieņēmumi no biļetēm novembrī bija 129 tūkstoši latu plānoto 140 tūkstošu vietā. Decembrī biļešu ieņēmumi atkal plānoti 140 tūkstošu latu apmērā.

"Diemžēl prognozētie ieņēmumi 2012.gada oktobrī – decembrī nesasniedz 2011.gada līmeni un, dzēšot atliktos nodokļus, Dailes teātris nespēs nomaksāt tekošo nodokļu maksājumus. Lai stabilizētu finanšu situāciju, nepieciešams papildus finansējums Dailes teātrim 138 348 latu apmērā," pamato KM.

Ministrija uzsver, ka regulāri uzraudzīs teātri, tiks papildināti līguma nosacījumi par informācijas sniegšanu ik mēnesi, lai 2013.gadā nepieļautu maksājumu kavēšanu un parādu uzkrāšanos. KM arī sola vērst DT uzmanību uz iespēju sniegt pieteikumus projektu konkursiem Valsts Kultūrkapitāla fondā un tādā veidā gūt atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka novembra vidū valdība jau piešķīra Dailes teātrim 9697 latus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parāda segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!