Foto: AP/Scanpix
Reinas operas nams Vācijā izņēmis no repertuāra Riharda Vāgnera operas "Tanheizers" izrādes, pamatojoties uz skatītāju pretenzijām tur redzamo nacistisko ainu dēļ, vēsta BBC.

Operas administrācija paskaidroja, ka dažiem no skatītājiem pēc izrādes noskatīšanās ir bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība.


Neskatoties uz daudzkārtējiem aicinājumiem, režisors Burkhards Kozminskis māksliniecisko apsvērumu vadīts ir atteicies mainīt iestudējuma ainas, kurās tiek rādīts notiekošais koncentrācijas nometnēs.

"Vislielāko uztraukumu rada scēnas, kurās ļoti reālistiski parādītas nošaušanas ainas," vēstīts operas administrācijas paziņojumā. Īpaši satraucoša esot epizode, kurā kādai ģimenei esot nocirstas galvas, taču režisors uzskata, ka tie ir tikai mākslinieciskie elementi. Rihards Vāgners pats neesot slēpis savus antisemītiskos uzskatus, turklāt viņš bijis nacistu līdera Ādolfa Hitlera mīļākais komponists. Tieši tāpēc šobrīd Izraelā uz komponista darbiem ir uzlikts neoficiāls aizliegums un to iestudējumi vienmēr ir bijuši uzmanības centrā.

Diseldorfas ebreju kopienas vadītājs Mihaels Centai-Haize stāstīja, ka pēc "Tanhaizera" šaušalīgo ainu noskatīšanās daļa skatītāju esot demonstratīvi izgājuši no zāles, skaļi aizcērtot durvis. Viņš šo iestudējumu nosauca par bezgaumīgu un pretlikumīgu.

"Tanhaizera" oriģinālais materiāls stāsta par notikumiem Viduslaiku Vācijā un balstās uz ģermāņu balādi par bardu Tanhaizeru, kurš ierodas uz dziesminieku sacensībām Vartburgā. Pirmo reizi opera tika atskaņota 1845.gadā Drēzdenē. 2013.gada 22.maijā Vāgnera mūzikas cienītāji svinēs komponista 200 gadu jubileju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!