Foto: AFP/Scanpix
Maskavas Lielā teātra direktors Vladimirs Urins paziņojis, ka Kirila Serebreņņikova iestudētā baleta "Nurejevs" pirmizrāde pārcelta uz 2018. gada 4. - 5. maiju, ziņo "Interfax".

Iemesls šādam lēmumam esot fakts, ka izrāde vēl nav gatava. "Iesākumā bija doma izrādi neatcelt, nedēļu mēģināt. Tad bija doma pārcelt uz 2018. - 2019. gada sezonu. Taču pēc "Nurejeva" pieņemšanas izrādes es sapratu, ka pārāk ilgi to atlikt nedrīkst. 2018. gada 4. - 5. maijā plānojam pirmizrādi," preses konferences laikā 10. jūlijā paziņoja Urins.

Teātra direktors norādīja, ka uzreiz pēc tam, kad radusies doma par "Nurejeva" iestudēšanu, viņš sapratis, ka baletdejotājs ir "neviennozīmīgs personāžs ar sarežģītu likteni, par kuru runāt nebūs viegli". "Es lieliski apzinājos, kas tur būs. Attiecīgā tēma var izraisīt zināmu pretestību," sacīja Urins. Viņš arīdzan izteica pārliecību par to, ka izrādei būs neviennozīmīgs vērtējums, un tā noteikti izraisīs strīdus.

"Tas ietekmē reputāciju. Jebkura izrādes atcelšana ietekmē reputāciju. Taču mums ir svarīgi radīt kvalitatīvu priekšnesumu. Finansiālu zaudējumu nav. Izrādes notiks pēc astoņiem mēnešiem," piebilda Urins.

Iepriekš bija plānots, ka "Nurejeva" pirmizrāde notiks 11. jūlijā, taču 8. jūlija vakarā teātra mājaslapā tika publicēta informācija, ka tā ir atcelta.

Baletdejotājs Rūdolfs Nurejevs no 1958. līdz 1961. gadam bija Sanktpēterburgas Kirova teātra (šobrīd Marijas teātris) galvenais dejotājs. Viesizrāžu laikā Parīzē 1961. gadā viņš lūdza Francijai politisko patvērumu, kuru arī saņēma un Padomju savienībā vairs neatgriezās. Viņš bija viens no pirmajiem māksliniekiem, kurš pameta Padomju savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!