Foto: Kristaps Kalns

Teātra reformatora un režisora Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā, 23. novembrī, Dailes teātrī norisinājusies "Spēlmaņu nakts", kurā pasniegtas "Skatuves naglas" – augstākais apbalvojums teātra mākslā Latvijā.

Šogad balvas tika dalītas atšķirīgi no iepriekšējiem gadiem, žūrijai neizvirzot pretendentus dažādās mākslinieciskajās un tehniskajās kategorijās, bet savas labākās izrādēs nominēja katrs teātris pats.

Visvairāk "Skatuves naglu" saņēma Viestura Kairiša iestudējums "Smiļģis" (lugas autore Māra Zālīte), kas "kronēta" kā sezonas labākā izrāde. Ar "Skatuves naglu" apbalvoti arī Viesturs Kairišs un Ieva Jurjāne par režijas un scenogrāfijas kopdarbu pie izrādes "Smiļģis" Dailes teātrī. Balva tikusi arī aktrisei Ievai Segliņai, kura izrādē "Smiļģis" atveido Raini.

Pirmā "Skatuves nagla" nonāca pie jaunā aktiera un režisora Klāva Kristofa Košina par izrādi "Konklāvs" "Dirty Deal Teatro", savukārt otro "Skatuves naglu" saņēma režisore Paula Pļavniece un teātra trupa "Kvadrifrons" par sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu tapušo izrādi "Marija un zibens".

Trešā "Skatuves nagla" ceļoja uz Latvijas Leļļu teātri un tika režisorei Vijai Blūzmai par izrādi "Kiosks", kas ir Anetes Meleces populārās grāmatas ar tādu pašu nosaukumu skatuves versija.

Kā minēts ceturtā "Skatuves nagla" piešķirta Viesturam Kairišam un Ievai Jurjānei par režijas un scenogrāfijas kopdarbu pie izrādes "Smiļģis" Dailes teātrī.

Ar piekto "Skatuves naglu" apbalvoti režisori Krista Burāne un Mārtiņš Eihe par izrādi "Mans kaimiņš ebrejs" Rēzeknes teātrī "Joriks".

Sestā "Skatuves nagla" tika piešķirta režisoram Andrejam Jarovojam par pārliecinošu eksperimentēšanu laikmetīgās teātra formās. Ģertrūdes ielas teātris "Spēlmaņu nakts" balvai bija izvirzījis divas Jarovoja izrādes - "Pazaudētās dziesmas" un "Krēsls".

Septītā "Skatuves nagla" piešķirta mūziķim Jānim Šipkēvicam Jr par lomu Krista Auznieka kameroperā "Tagadne", kas šovasar tika izrādīta kultūrtelpā "Hanzas perons".

Ar "Spēlmaņu nakts" astoto "Skatuves naglu" apbalvota aktrise Ieva Segliņa par Raiņa lomu izrādē "Smiļģis".

Devītā "Skatuves nagla" tika režisoram Dmitrijam Petrenko par pārliecinošu sava darba veidošanu un darbu ar aktieriem. "Spēlmaņu nakts" balvai bija izvirzītas trīs Petrenko iestudētās izrādes – "Zemdegas" Dailes teātrī, kā arī "Malыš" un "1 000 000 labu lietu".

Desmitā "Skatuves nagla" tika piešķirta māksliniecei Marijai Ulmanei par spilgtu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju.

Kristai un Reinim Dzudzilo, kā arī Andrāšam Juhāsam par vizuālo tēlu Dailes teātra izrādei "Degunradži" piešķirta vienpadsmitā "Skatuves nagla".

Divpadsmitā "Skatuves nagla" tika piešķirta aktrisei Vitai Vārpiņai par smalku galvenās lomas interpretāciju Dailes teātra izrādē "Ārsts" (režisors Gatis Šmits).

Jau ziņots, ka īpašā "Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu teātra māksla tika piešķirta komponistam Imantam Kalniņam.

Jau ziņots, ka "Spēlmaņu nakts" 2020./ 2021. gada sezonas konkursa izrādes vērtēja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Zane Radzobe (teātra kritiķe un zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja), Edīte Tišheizere (teātra kritiķe un zinātniece), Juta Ance Ķirķis (teātra kritiķe), Undīne Adamaite (teātra kritiķe un kultūras žurnāliste), Gundega Saulīte (teātra kritiķe).

LTDS valde "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonijas veidošanu izvēlējusies uzticēt režisorei Laurai Grozai un aktierim Mārtiņam Meieram, kurš bija pasākuma scenārija autors. Ceremonijas scenogrāfiju veidoja Mārtiņš Vilkārsis, muzikālo noformējumu Juris Vaivods, gaismas - Oskars Pauliņš, kostīmi - Ilze Vītoliņa, video - -8. Pasākuma producente – Asnāte Siliņa.

Šogad "Spēlmaņu nakts" šogad notika 28. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!