Trešdien, 31. augustā, 95. dzimšanas dienu svin enerģiskais un vispusīgi talantīgais aktieris Gunārs Placēns. Sveicot skatuves mākslinieku jubilejā, piedāvājam aplūkot Latvijas Nacionālā arhīva krājumos esošos foto ar spilgtiem mirkļiem no Gunāra Placēna karjeras.

Par godu aktiera jubilejai Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī pasniedzis Gunāram Placēnam Cildinājuma rakstu pateicība par aktiera talantu un izcilo devumu Latvijas kultūrai.

“Jūsu augstā, profesionālā meistarība, vitalitāte, humora izjūta un cilvēcīgais siltums ieguvis paliekošu tautas mīlestību. Jūsu atveidotie skatuves tēli neizdzēšami paliek skatītāju atmiņā. Nozīmīgs ir Jūsu radošais darbs latviešu kino mākslā, daudzos radio un televīzijas uzvedumos,” Cildinājuma rakstā norāda Valsts prezidents.

Gunārs Placēns piedzima 1927. gada 31. augustā Madonas apriņķa Sausnējas pagasta jaunsaimnieka ģimenē, kurā augsti vērtēja darba tikumu. Strādīgā zēna interesi par mākslu, teātri rosināja vecāki, māte dziedāja korī, tēvs spēlēja Vestienas teātra izrādēs. Nākamais aktieris mācījās Sausnējas pamatskolā, Vestienas lauksaimniecības un lopkopības skolā, Vecbebru biškopības un dārzkopības tehnikumā, kā arī aktīvi darbojās dramatiskajos pulciņos.

Liktenīgas sagadīšanās dēļ, jaunais biškopis 1947. gadā iestājās Latvijas Teātra un horeogrāfijas vidusskolā, kas viņa studiju laikā kļuva par LPSR Valsts Teātra institūtu.

Kopš 1951. gada Gunārs Placēns ir atzīts, skatītāju mīlēts Dailes teātra aktieris, kura radītais Šveika tēls izrādē "Šveiks" (1961) ir jau leģendārs. Nozīmīgas aktiera lomas ir Ādolfs Alunāns izrādē "Lai top!" (1968), Dons Heromo izrādē "Atjautīgā aukle" (1974), Sančo Pansa izrādē "Dons Kihots" (1984) u.c.

Sākot ar Augusta lomu spēlfilmā "Latviešu strēlnieka stāsts" (1958), Gunārs Placēns ir atveidojis vairāk kā 30 lomas Rīgas kinostudijas un citu studiju spēlfilmās, kā arī ir piedalījies daudzos Latvijas Televīzijas uzvedumos un televīzijas raidījumos. Pateicoties Gunāra Placēna lieliskajai humora izjūtai, iztēlei un muzikalitātei, aktieris ir spoži atveidojis daudzas lomas, secinādams, ka vajag daudz spēka, lai pa īstam sasmīdinātu skatītāju, kā arī atzīdams "Man patīk, ka cilvēki ir priecīgi …".

2011. gadā Gunārs Placēns saņēma IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, 2018. gadā ieguva "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!