Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā operā šī gada 14. novembrī uzstāsies Ukrainas Klasiskais balets kopā ar solistu Denisu Matvijenko.

Kā vēsta viesizrāžu rīkotāji no "Art Forte", slavenās Kijevas deju trupas viesizrādes, kas bija paredzētas 2022. gada martā, taču tika atliktas. Šī gada rudenī Latvijas skatītājiem būs iespēja redzēt horeogrāfa Edvarda Klūga veidotos viencēlienus "Quatro" un "Radio&Juliet".

Kā norāda "Art Forte" pārstāvji, "Quatro" ir unikāls balets, radīts pēc īpaša Denisa Matvijenko pasūtījuma un ir kļuvis par vienu no visveiksmīgākajiem un godalgotākajiem privātajiem projektiem Austrumeiropā. "Deniss un Edvards, vienaudži un draugi, katrs – viens no izcilākajiem baletdejotājiem savā valstī, kādu laiku šajā iestudējumā abi dejoja kopā. Taču arī tad, kad Klūgs beidza skatuves karjeru un pilnībā pievērsās horeogrāfijai, "Quatro" nezaudēja savu maģisko spēku," raksta organizatori,

Baletā "Radio&Juliet" horeogrāfs apbrīnojami organiski spējis Šekspīra traģēdijas sižetu savienot ar grupas "Radiohead" dziesmu tekstiem un gaisotni. Galvenās šā baleta partijas sākotnēji bija paredzētas Denisam un Anastasijai Matvijenko, taču tas izpelnās publikas sajūsmu arī citos dejotāju sastāvos.

Par Denisu Matvijenko leģendārā balerīna Natālija Makarova teikusi: "Šādas parādības uz baleta skatuves nav bijis sen. Tas ir Barišņikovs, Nurejevs un Godunovs vienā personā."

Matvijenko dzimis Dņepropetrovskā, dejotājs trešajā paaudzē, viņš jau kopš 17 gadu vecuma ir dejojis galvenās lomas Ukrainas Nacionālajā Operas un baleta teātrī, bet no 2011. līdz 2013. gadam bija tā baleta trupas mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir piecu nozīmīgu baleta konkursu laureāts, Sanktpēterburgas Marijas un Mihaila teātru premjers, pirmais baleta viessolists Maskavas Lielā teātra mūslaiku vēsturē, viessolists pasaules lielākajos teātros – Milānas Teatro alla Scala, Parīzes Grand Opera un Japānas Jaunajā Nacionālajā teātrī Tokijā.

2022. gada februārī Deniss pārtrauca visus savus projektus Krievijā un atgriezās dzimtenē. Pašreiz cieši sadarbojas ar Ukrainas Klasisko baletu un Slovēnijas Nacionālo baletu, kuru vada Edvards Klūgs.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!