Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" notiks jau 19. reizi. Šogad tas ir veltīts viesmīlībai un kolektīvai rīcībai, "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāls "Homo Novus" šajā gadā tematiski pievēršas arī vietrades jautājumam, aicinot padomāt par to, kā top jauna telpa un kā iespējams apvienot zinātkāri un vietas izpēti ar vēlmi piesaistīt publiku jaunradītajā vietā.

Rīgā pēc ilgāka laika atkal viesosies Lielbritānijas un Vācijas mākslinieku grupa "Gob Squad" ar izrādi "Rietumu sabiedrība". Uzstāsies britu komiķis Kims Noubls, šoreiz ar savu jaunāko darbu – "Šūpuļdziesma maitēdājiem".

Latvijas izrāžu programmā būs skatāma Kristas Burānes, Jēkaba Nīmaņa un "Dirty Deal Teatro" muzikālā īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied", kas iekļauta Rīgas vasaras kultūras programmā. Būs skatāms arī teātra trupas "Kvadrifrons" jaunais darbs "Kad gulošais mostas" un "LAUKKU" kolektīva performance "Izsapņot ārthausu". Festivālā piedalīsies arī britu māksliniece Klēra Kaningema ar izrādi-lekciju "Četras kājas labi".

Šī gada festivālā iekļauta mākslinieka Džahas Kū triloģijas otrā daļa "Cuckoo", kas vēsta par bezpalīdzības un atstumtības sajūtu pēc krīzes Dienvidkorejas sabiedrībā. 2022. gada festivālā skatītājiem bija iespēja redzēt triloģijas pirmo daļu "Lallināt un trallināt".

Jau trešo gadu festivālam pievienosies regulāro apmeklētāju iemīļotā "GuČi fabrika" – kolektīva darba telpa, kurā, izgatavojot dizaina priekšmetus no migrantu somu izejmateriāla, tiek meklēti alternatīvi darba un ražošanas apstākļu risinājumi, kas iztaujā lietu reālo vērtību, un piedāvāti jauni ekonomiskās apmaiņas veidi.

Festivāla centrs apmeklētājiem tiks atvērts 1. septembrī, un turpmākajās festivāla dienās šeit norisināsies daudzveidīgi bezmaksas pasākumi, izrādes, ballītes, mākslinieku sarunas, darbnīcas un citas satikšanās. Festivāla centra atklāšanas vakaru iesildīs "Casino Latvia" vasaras rezidenču programmas dalībnieki, laikmetīgās dejas apvienība "SIXTH" un DJ Henri Laķis & DJ Wrinkle. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot vasaras rezidences laikā veidotu mākslas darbu – Madaras Gruntmanes, Krišjāņa Elvika un Naura Miķeļa Gobas instalāciju "Var būt".

Trīs dienu garumā, no 6. līdz 8. septembrim, Festivāla centrā norisināsies starptautiskais simpozijs "Art Beyond Participation – BE PART", kas veltīts līdzdalīgas mākslas praksei un politikai. Simpozijā piedalīsies 10 valstu mākslinieki, kas dalīsies pieredzē par horizontālu un cieņpilnu mākslinieku, indivīdu un kopienu sadarbību, aicinot skatītājus būt lieciniekiem šādu mākslas darbu veidošanas procesam. Simpozija dalībnieku vidū būs jomas profesionāļi un sabiedrībā atzīti ārvalstu mākslinieki, kā "Mammalian Diving Reflex" no Kanādas, Džozefs Kasau (Joseph Kasau) no Kongo, mākslinieku kolektīvs "ATLAS", Amanda Kūgana (Amanda Coogan) no Īrijas, kā arī vietējie mākslinieki – Barbara Lehtna, Katrīna Dūka, projekta "The Shake Down" kuratori Ikars Graždanovičs, Karu Treij un Samuels Ozoliņš, kā arī kuratore Linda Krūmiņa.

"Be Part" simpozija ietvaros 7. septembrī tiks atklāts jauns un unikāls projekts – ceļvedis "Rīgas grāmata", kas tapis sadarbībā ar britu teātra režisoru Endiju Fīldu (Andy Field) un vairāk nekā 150 vietējiem skolēniem vecumā no 8 līdz 11 gadiem.

Šogad festivāls piedāvā apmeklētājiem iepazīt jaunus dejas veidus un pašiem piedalīties perfomancēs ne tikai teātra telpās, bet arī publiskās un pavisam neparastās vietās. Austrālijas mākslinieces Sāra Eikena un Rebeka Džensena radījušas sadarbībā un līdzdalībā balstītu izrādi, kas jau iemantojusi popularitāti ārvalstīs – "Dziļi dvēseliska svīšana". Atzītais itāļu horeogrāfs Alesandro Šaroni kopā ar citiem dejotājiem pēc pieejamajiem video materiāliem cenšas atdzīvināt boloņiešu deju "Polka chinata", kuru 2018. gadā prata vairs tikai pieci cilvēki. Tā ir sena boloņiešu bildināšanas deja, kuru dejo tikai vīrieši.

Foto: Publicitātes foto

Kā vēl viens nozīmīgs projekts festivāla ietvaros būs prezentācija mākslinieku apvienības "Action Hero" 10 stundu garam koncepta albumam. Aizvadītā gada festivālā "Action Hero" ierakstīja mīlas dziesmas posmā Rīga-Kuopio (Somijā), ar mobilo studiju piestājot vairākās pilsētās un ciemos, tostarp Saulkrastos, Limbažos un citviet. Albumu būs iespēja noklausīties Festivāla centrā no 30. augusta līdz pat 9. septembrim.

Festivāls "Homo Novus" attīsta formātu, lai iekļautu ikvienu apmeklētāju un skatītāju iesaistei un dalībai performancēs vai izrādēs. Lai turpinātu šo tradīciju arī šogad, kā īpaši nozīmīgs pasākums tiek rīkoti "Pieejamības svētki". Tie norisināsies 2. septembrī Festivāla centrā. Pasākumā notiks dažādas diskusijas par pieejamību un atvērtas vides veicināšanu, kam sekos "Sēdošais stendaps" ar komiķēm Baibu Baikovsku, Diānu Ponaskovu, Līgu Ķilkuti un DJ Richy Rich muzikālā programma.

Pēc uzstāšanās aizvadītā gada festivālā Hamburgas kolektīvs "QUEEREEOKÉ" sadarbībā ar apvienību "Baltic Drag King Collective" atkal viesosies Rīgā, lai sniegtu atbalstu un svaigu enerģiju vietējai LBGTIQ+ kopienai un sabiedrotajiem.

Foto: Publicitātes foto

Festivāla noslēgumā paredzēta arī krāšņa programma kultūras foruma "Baltās nakts" ietvaros, kurā būs skatāma austrāļu kuratora Endija Batlera (Andy Butler) īsfilmu programma, kas veltīta mūsdienu kolonizācijas jautājumiem. Tai sekos Latvijas mākslinieču Rūtas Ronjas Pakalnes un Lauras Gordko festivāla vasaras rezidencē radītā iekļaujošā dejas izrāde–ballīte "Brīvība zaudēt kontroli kopā ar citiem", kas balstīta utopiskās idejās par ideālo sabiedrību.

Vairāk par festivāla programmu iespējams uzzināt mājaslapā homonovus.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!