Foto: Publicitātes foto
Lai rudens mēneši košāki, skanīgāki un muzikālu piedzīvojumiem bagātāki, piedāvājam kultūras notikumu ceļvedi, kas aizvedīs gan uz Liepājas mākslas forumu ar tā mākslas formām bagāto programmu, gan uz tikšanos ar jaunajiem mūziķiem "Ventspils kamermūzikas dienās", gan arī uz jaunās mūzikas festivālu "Arēna".

LIEPĀJAS MĀKSLAS FORUMS 2020

Piesakot sevi ar šim brīdim tik aktuālu tēmu – "Ne – noteiktība", šogad, no 25. līdz 27. septembrim, jau sesto reizi Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" rīko mūsdienu mākslas festivālu "Liepājas Mākslas forums".

"Šais neparastajos laikos nāk prātā slavenā amerikāņu profesora, matemātiķa Džona Alensa Polosa (John Allen Paulos) teiktais: "Vienīgā noteiktība šai dzīvē ir nenoteiktība". Šie pravietiskie vārdi pandēmijas apstākļos skan īpaši patiesi un ne – noteiktība kļūst par mūsdienu mākslas festivāla "Liepājas Mākslas forums" pielāgotās programmas "pamatkārtu," iepazīstinot ar foruma programmas filozofiju, stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

"Liepājas Mākslas forums" klausītājiem un skatītājiem sniegs iespēju satikties ar spilgtiem savu žanru meistariem ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm – ASV, Beļģijas, Francijas un Palestīnas.

Mūsdienu mākslas festivāls 2020. gadā aicinās piedzīvot vienpadsmit dažādus notikumus – dejas izrādes, mākslas izstādi, dzejas diskotēku, radošu darbnīcu jauniešiem, diskusiju, avangarda kamermūzikas koncertu, filmu vakaru, teātra izrādi bērniem un vecākiem, kā arī neparastu multimediālu koncertu.

Festivāla gaitā apmeklētāji kopā ar franču mākslinieci Orelī Ferjeru piedzīvos suģestējošu un zemūdens skaņām piepildītu dzīvo performanci; dažādu paaudžu mūsdienu latviešu dzejnieki iejūtīsies dīdžeju lomā – lasīs publikai savu dzeju, atskaņos sevis izvēlētas dažādu žanru dziesmas un skaņdarbus, nododoties bohēmiskām dzīrēm un dejām; vairākos kino seansos apmeklētājus tiks aicināti atklāt Palestīnas kino mākslas ainas; savukārt bērni ar saviem vecākiem tiks aicināti uz izrādēm "Kaka un pavasaris". Festivāla noslēgumā – koncerts, kas ir amerikāņu izcelsmes trombonista Tomasa Mūra un nīderlandiešu video mākslinieka Klāsa Verpūsta ekspansīva audiovizuāla darba rezultāts, kuru abi mākslinieki radījuši ar maksimālu cieņu pret 20. gadsimta spilgtā komponista, inovatora Karlheinca Štokhauzena paveikto.

Koncertu sērija VENTSPILS KAMERMŪZIKAS DIENAS

Koncertu sērijas "Ventspils Kamermūzikas dienas" turpinājumā skatītāji tiek aicināti oktobra mēnesi sākt ar pasākumu "Mīlestības gadalaiki". 1. oktobra koncertā piedalās Dita Krenberga (flauta), Inga Ozola (čells) un Sana Villeruša (klavieres). Koncerta vadītāja - Liene Jakovļeva.

Savukārt 12. oktobra koncertā "Abstrakcijas", kas arī notiks Ventspils koncertzālē "Latvija", klausītāji tiksies ar Ilonu Meiju (flauta), Pēteri Endzeli (oboja) un Dzintru Erlihu (klavieres).

"Ventspils Kamermūzikas dienas" norisinās jau piekto gadu pēc kārtas, kopš 2015. gada, kad tās dibināja daudzu starptautisku konkursu laureāte, vijolniece Magdalēna Geka ar mērķi dot iespēju ārzemēs studējošajiem jaunajiem latviešu mūziķiem uzstāties augsta līmeņa koncertos Latvijā.

Festivāls ARĒNA 2020

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA ir laikmetīgās mūzikas festivāls, kas kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotnI!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu.

Šogad festivāls galvenos akcentus licis uz lielisku pašmāju mūziķu koncertprogrammām un vairāku latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem, kā arī taustiņinstrumentiem visdažādākajās to izpausmēs. 24. oktobrī Jaunās mūzikas festivālu ARĒNA šogad ieskandinās dubultprogramma. Vakara pirmajā daļā akordeonistu trio kuplo kopskaņu papildinās čella siltais tembrs, bet otrajā – priekšplānā būs džeziskas noskaņas. Koncertā spēlēs akordeonistu trio Artūra Novika vadībā un Ivars Bezprozvanovs (čells), kā arī Edgars Cīrulis (klavieres) un Jānis Rubiks (kontrabass).
Piektdien, 30. oktobrī, Anglikāņu baznīcu pieskandinās divas spilgtas Jaunās mūzikas festivāla ARĒNA viesmākslinieces ar ārkārtīgi atšķirīgām koncertprogrammām. Vācijā dzīvojošā japāņu ērģelniece Mari Fukumoto eksplozīvajā programmā ērģeļu stabulēm ļaus sabalsoties ar virkni dažādos punktos izvietotiem skaļruņiem. Savukārt austriešu mūziķe Izabela Etenauere ērģelēm atbildēs ar variācijām par rotaļklavieru tēmu.

1. novembrī pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos kā Gundegas Šmites zeltu apdziedošais opuss "Aurum" klavesīnistes Ievas Salietes izpildījumā, tā arī Lindas Leimanes baroka fūgas iedvesmotais jaundarbs "Ģeometriskais kontrapunkts klavesīnam un elektronikai". 3. novembra vakaru LNB Ziedoņa zālē ar klavieru skaņām piepildīs dārgakmens latviešu atskaņotājmākslā - pianists Reinis Zariņš, izpildot savu jauno koncertprogrammu "Tilti".

Festivāla noslēdzošais pasākums ir "Infinity - Edge. Transcendental Requiem", kur 5. Novembra izskaņā monumemtālo opusu, kas komponēts no 1982. līdz 1989. gadam un līdz šim gaidījis savu pirmatskaņojumu, latviešu publikai labi pazīstamā diriģenta Žolta Naģa vadībā atkaņos LNSO un VAK Latvija.

Biļetes uz šiem un citiem kultūras pasākumiem meklējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!