Foto: Kadrs no filmas "Straume", AP/Scanpix/LETA

Latviešu animācijas režisora Ginta Zilbaloža filma "Flow / Straume" pēc spožā starta Kannu kinofestivālā nonākusi "oskarotā" meksikāņu režisora Giljermo del Toro redzeslokā.

Režisors, kurš saņēmis "Oskara" balvu gan par labāko spēlfilmu, gan labāko animācijas filmu, sociālajā medijā "X" Gintam Zilbalodim un filmai "Straume" veltījis īsu un slavinošu ierakstu.

"Ja viens es varētu izvēlēties animācijas nākotni, šīs ainas būtu krāšņs un elpu aizraujošs sākums," raksta Giljermo del Toro.

Jau ziņots, ka Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" bija iekļauta šī gada Kannu kinofestivāla programmā "Un Certain Regard", bet tās pirmizrāde uzņemta ar stāvovācijām.

Ar stāvovācijām uzņemtā Latvijas filma kļuvusi par vienu no festivāla favorītēm gan skatītāju, gan kritiķu vērtējumā, izpelnoties sajūsminātas recenzijas, turklāt filmas producenti saņēmuši izplatīšanas piedāvājumus vairāk nekā divdesmit teritorijās visā pasaulē.

Ietekmīgā filmu nozares portāla "IndieWire" recenzents Kristians Blauvelts (Christian Blauvelt) Zilbaloža filmu nosauc par "vienu no svarīgākajiem animācijas celmlaužiem kopš studijas "Disney" leģendārās animācijas filmas "Bembijs / Bambi" (1942)". Plašāk par pasaules medijos publicētajām recenzijām – šeit.

Filmas "Straume" galvenais varonis Kaķis ir vientuļnieks, bet tad, kad viņa mājas iznīcina milzu plūdi, viņš atrod patvērumu nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu, Kaķim būs jāiemācās sadarboties. Kopā ar Kapibaru, Lemuru, Suni un Putnu viņš ceļo cauri noslēpumainām ainavām, mācoties pielāgoties jaunajai un cilvēku neapdzīvotajai pasaulei.

Giljermo del Toro (1964) ir meksikāņu kinorežisors, kurš radījis gan poētiskas un vērienīgas pasakas, gan izsmalcinātas šausmu žanra filmas. Režisors septiņas reizes bijis nominēts ASV kinoakadēmijas balvai "Oskars" dažādās kategorijās. Viņa filma "The Shape of Water" ("Ūdens forma") 2018. gadā saņēma gada labākās filmas "Oskaru", bet viņš pats tika pie balvas kategorijā "Labākais režisors". Savukārt 2023. gadā pie "Oskara" tika animācijas filma "Guillermo del Toro's Pinocchio" ("Giljermo del Toro Pinokio"). Pēc ārzemju medijos pieejamās informācijas, Del Toro šobrīd strādā pie jaunas "Frankenšteina" versijas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!