Foto: Arhīva foto

Šī gada 10. jūnijā jubileju svin Latvijā pazīstamā kultūras žurnāliste, scenāriju autore, režisore, redaktore, producente, nereti arī savu filmu māksliniece Ilona Brūvere (1954).

Ilona Brūvere ir dokumentālās spēles žanra aizsācēja Latvijā. Režisore nozīmīgu savas dzīves un radošās darbības posmu aizvadījusi Vācijas Federatīvajā Republikā, kur pazīstama ar vāciskoto uzvārdu Ilona Bruver. Režisores radošajā mantojumā ir pilnmetrāžas dokumentālās filmas un īsfilmas, dokumentālās spēles žanra ekrāndarbi, televīzijas portretfilmas un autorraidījumi. Viens no jaunākajiem režisores darbiem tapa programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" – filma "Ievainotais jātnieks" par tēlnieku Kārli Zāli.

Par filmu "Versija Vera" (2010) par tēlnieci Veru Muhinu Brūvere saņēmusi Nacionālo kino balvu kā labākā dokumentālā kino režisore.

Brūveres unikālo ekrāna rokrakstu akcentē profesors, kinorežisors Dāvis Sīmanis: "Uz Ilonas Brūveres daiļradi neattiecas atšķirības starp dokumentālo kino, spēlfilmām, literatūru un vizuālo mākslu. Kino itin bieži cenšas izbēgt no pretrunas, kuras pamatā ir sapnis un realitāte, aizbildinoties ar to, ka šīm lietām jāpaliek šķirtām. Retais režisors nebīstas tās savienot, radot trauslu kinematogrāfisku pasauli starp īstenības dokumentālo raupjumu un sapņa fantāzijas eklektiku, kas uz ekrāna nonāk tuvāk apziņas un zemapziņas neskaidrajai spēlei." "Brūvere noteikti ir režisore, kurai piemīt unikāla spēja pārcelt tēlus no laika, kas, visticamāk, slēpjas viņas varoņu zemapziņas noslēpumainajos nostūros, uz tepat līdzās esošo šodienu. Viņu monohromā ikdiena, kurā pietrūkst spilgtu notikumu, iespējams, nav necik saistoša. Autores filmās dokumentālais materiāls iekļaujas spēlē, kas vislabāk demonstrē mākslinieka iekšējo pienesumu, pārvēršot uzfilmēto dokumentēto dzīvi no reportāžas mākslas darbā.

Vairākos desmitos uzņemto filmu, ap 200 TV raidījumos, kinoportretos un publicistikā Ilona Brūvere vienmēr palikusi uzticīga savam īpašajam skatījumam, kas atklāti pārveido redzamo pasauli un piešķir tai iekšējā laika izjūtu," pauž Sīmanis.

"Brūveres filmas no citām atšķiras ar tikai tām piemītošu kontekstu – bez bailēm no krāsām un mežģīnēm –, ko pilnveido neizsīkstoša interese par dzīvi un pilnīga filmas tapšanas kontrole. Autorkino pamatuzstādījums uzsver individuālo autora rokrakstu, tas vienmēr ļauj atpazīt viņas filmas," saka kinorežisors.

Ilona Brūvere ir dokumentālās spēles žanra aizsācēja Latvijā. Režisore nozīmīgu savas dzīves un radošās darbības posmu aizvadījusi Vācijas Federatīvajā Republikā, kur pazīstama ar vāciskoto uzvārdu Ilona Bruver. Režisores radošajā mantojumā ir pilnmetrāžas dokumentālās filmas un īsfilmas, dokumentālās spēles žanra ekrāndarbi, televīzijas portretfilmas un autorraidījumi. Viens no jaunākajiem režisores darbiem tapa programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" – filma "Ievaiotais jātnieks" par tēlnieku Kārli Zāli.

Sveicot režisori, Latvijas Nacionālais arhīvs aicina iepazīties ar viņas veidotajām filmām un kinožurnāliem vietnē "Redzi, dzirdi Latviju!". Kā norāda arhīva pārstāvji, visas autores filmu kopijas nodotas Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva pārziņā un pieejamas pētniekiem, žurnālistiem un citiem interesentiem 272. fondā "Ilonas Brūveres dokumentu kolekcija".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!