Foto: EPA-AFI
Trešdienas vakarā Kannās sākās 53.starptautiskais kinofestivāls. Festivāla atklāšanā notika Rolāna Jofes kostīmdrāmas "Vatel" pirmizrāde, ziņo "The Hollywood Reporter".
Vakarā zvaigžņu parādi, kas tradicionāli notika uz "Palais des Festivals" kāpņu sarkanā paklāja, gandrīz izjauca pēkšņi sākusies lietusgāze. Taču līdz brīdim, kad filmas režisors un zvaigznes, ieskaitot Žerāru Depardjē un Umu Tūrmani, parādījās fotogrāfu pūlim, lietus bija mitējies.

Festivāla atklāšanas ceremonijas vadītāja franču aktrise Virdžīnija Ledoiena uz skatuves aicināja šīgada konkursa žūrijas priekšsēdi Luku Besonu, kurš par savu jauno lomu šķiet ļoti apmierināts. Izmantojot faktu, ka Francijas premjerministrs Lionels Žospēns bija pirmais franču premjers, kurš apmeklējis festivāla atklāšanu, Besons pajokoja: "Man ir liels gods šovakar būt jūsu prezidentam."

Savukārt Tūrmane, kas bija tērpusies gaisīgā kleitā ar atkailinātu muguru, paziņoja par festivāla oficiālo atklāšanu angļu valodā. Pēc tam to pašu spāņu valodā izdarīja Sesīlija Rota ("Viss par manu māti") un Depardjē franču valodā.

Izpildot Žila Žakoba vēlējumu, lai Kannu 2000.gada festivālā būtu vairāk mūsdienīguma, atklāšanas ceremonija sākās ar rotaļīgu modernu dejas priekšnesumu, kas bija kombinēts ar kino kadriem, filmas dejotājiem saplūstot ar norisēm uz skatuves. Skatītāji bija sajūsmināti.

Pēc tam tika demonstrēta Žana Lika Godāra atskats uz pēdējo 100 gadu vēsturi - "The Origin of the 21th Century" ("21.gadsimta izcelsme"). Filma liecina, ka režisors joprojām ir tikpat savdabīgs kā vienmēr.

15 minūšu garajā filmā samontēti fragmenti no mākslas filmām, dokumentālajām filmām, ziņu raidījumiem un vecām pornofilmām, ko savā starpā saista apakšvirsraksti, aizvedot skatītājus arvien tālākā pagātnē.

Atgriežoties pie tradicionālā kino, filmu "Vatel" skatītāji uzņēma samērā vēsi. Filma, kuras uzņemšanai iztērēti 35 miljoni dolāru, ir 17.gadsimta stāsts ar svētkiem, pirotehniku, politiskajām un erotiskajām intrigām, kas piederas pie tolaik Francijā valdošā Saules karaļa galma dzīves. "Miramax" gatavojas šo filmu izplatīt ASV.

Viesībās, kas sekoja šīgada festivāla atklāšanai, rīkotājiem, atšķirībā no pagājušā gada, bija izdevies sapulcēt Kannu cienīgu kino slavenību zvaigznāju. Viesu vidū bija Kalista Flokharte, Holija Hantere, Endija Makdauela un Klaudija Šīfere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!