Maija svētku dienās LTV1 savā programmā iekļāvusi divas īpašas latviešu animācijas filmas – 1. maijā plkst. 21.10 redzēsim filmu studijas "Dauka" jauno animācijas filmu "Spēlēju, dancoju", bet 4. maija svētku rītā plkst. 10.05 dāvana visai ģimenei - starptautiski atzītā studijas "Rija" animācijas filma "Lote no Izgudrotāju ciema", portālu "Delfi" informē televīzijas pārstāvji.
Tieši šīs abas filmas raisījušas ievērojamu rezonansi šodienas latviešu animācijas filmu jomā, turklāt "Lote no Izgudrotāju ciema" jau paspējusi gūt arī starptautisku atzinību.

Animācijas filmu studijas "Dauka" filma "Spēlēju, dancoju" ir visjaunākais notikums latviešu animācijā. Četru gadu ilgā darba rezultāts ekrāna mūžu uzsāka 2. aprīlī Jaunajā Rīgas teātrī – telpās, kur 1926. un 1956. gadā tāda paša nosaukuma Raiņa lugu iestudēja Eduards Smiļģis. Vēloties sagādāt svētkus visiem Latvijas iedzīvotājiem, 1. maija brīvdienas programmā šo filmu iekļāvusi LTV1.

Filmas pamatā ir grupas Iļģi dalībnieku Ilgas Reiznieces un Gata Gaujenieka mūzika, kas tapusi tāda paša nosaukuma Raiņa lugai. Filmas radošā grupa (režisore Roze Stiebra, galvenā māksliniece gleznotāja Helēna Heinrihsone, datormākslinieks Dzintars Krūmiņš, animatori Maija Brence, Dace Liepa, Dagmāra Lauriņa un Dzintars Krūmiņš, libreta autors un producents Ansis Bērziņš) izvēlējušies lugas romantisko aspektu - simbolisko mīlestības mistēriju: vairāk kā 30 000 zīmējumu pārtapuši krāsainā, stilistiski oriģinālā mūziklā, kas ir saistošs visu paaudžu skatītājiem.

Arī filmu studijas "Rija" veidotajā pilnmetrāžas animācijas filmā "Lote no Izgudrotāju ciema" satikušies lieliski spēki: dialogu autori Alvis Lapiņš un Andris Akmentiņš, mūziku filmai rakstījusi starptautiski zināmākā latviešu popgrupa "Prāta vētra", lomas ierunājuši Ieva Norvele, Jānis Niedra, Andris Otisons, Gundars Āboliņš, Pēteris Liepiņš, Jānis Jarāns, Juris Strenga, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Olga Dreģe un daudzi citi. Filmas skaņu režisors – Andris Barons.

"Lote no Izgudrotāju ciema" atbruņo gan ar filigrāno animāciju, gan nesamāksloto, šodienas bērnu filmām netipiski sirsnīgo sižetu: kādā nelielā piejūras ciematā dzīvo dzīvespriecīgā suņu meitene Lote ar saviem vecākiem un saviem draugiem. Ciema lielākais ikgadējais notikums ir izgudrotāju konkurss: tajā tiek noteikts lieliskākais jaunais izgudrojums, kas ciema iedzīvotājiem palīdzētu mājas darbos. Kurš gan šogad uzvarēs konkursā? Vissīvākie konkurenti ir Lotes tētis Oskars un trusis Adalberts. Ar savu labāko draugu – kaķi Bruno – Lote pieredz visdažādākos piedzīvojumus, iegūst jaunu draugu - biti Susumu, un ciema iedzīvotāji iepazīstas ar pavisam neparastu izgudrojumu - džudo...

Filma jau paspējusi gūt plašu starptautisku novērtējumu (martā tā pirmizrādi piedzīvoja arī Luksemburgā); filmas māksliniecisko un emocionālo kvalitāti apliecina arī visjaunākā ziņa: filmu studija "Rija" ar šo filmu guvusi lieliskus panākumus – kopā ar igauņu kopražotājiem "Eesti Joonisfilm", studija izvirzīta "Cartoon Movie" asociācijas Gada labākā Eiropas animācijas producenta balvai. Šobrīd publiski nav zināmas trīs "Rijas" konkurentes uz Gada balvu, taču nominācija vien, kas tiek piešķirta labākajām Eiropas studijām, ir nozīmīga starptautiska atzinība.

"Esam pagodināti demonstrēt savā svētku programmā šīs lieliskās latviešu animatoru filmas un aicinām savus skatītājus - gan lielos, gan mazos, izmantot vienreizēju iespēju: laikā, kas ir brīvāks no ikdienas rūpēm un stresa, redzēt LTV1 divu jaunu un aizraujošu mūsu pašu valstī veidotu filmu pirmizrādes," saka LTV1 kanāla direktore Baiba Šmite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!